+ Meer informatie

Blair waarschuwt voor aanslagen

2 minuten leestijd

LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft gisteren gewaarschuwd voor terreuraanslagen in Groot-Brittannië. Tijdens een jaarlijks banket in Londen voor bankiers en industriëlen zei hij bijna dagelijks bestookt te worden met nieuwe aanwijzingen daarvoor.

"Momenteel gaat er nauwelijks een dag voorbij zonder nieuwe informatie van onze inlichtingendiensten over een bedreiging van Britse belangen", aldus de premier. "Een deel ervan zal betrouwbaar zijn."

Hoewel hij de Britten ertoe opriep voorzichtig te zijn, benadrukte Blair dat het land zich niet gewonnen moet geven tegenover terroristen. "Als we op basis van een algemene waarschuwing alle plaatsen zouden sluiten die mogelijk doelwit van al-Qaida zijn, dan zouden wij het werk voor hen opknappen", zei hij. "Het is een oorlog waarvan ik de overtuiging heb dat we die zullen winnen, maar die niet pijnloos zal zijn", aldus de premier.

De Britse autoriteiten denken dat Groot-Brittannië doelwit kan zijn wegens zijn sterke steun voor Amerikaanse acties tegen het terroristennetwerk al-Qaida van Osama bin Laden. Dat is volgens de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september vorig jaar.

Blair zei verder dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië er goed aan doen massavernietigingswapens in Irak en terrorisme aan te pakken, wat volgens hem met elkaar te maken heeft. "Maar we moeten vooral begrijpen wat voor gevoelens en welke woede de toestand in het vredesproces voor het Midden-Oosten losmaakt", aldus de premier.

Washington staat te popelen om het regime van de Iraakse president Hussein omver te werpen, maar heeft weinig gedaan om de vredesbesprekingen voor het Midden-Oosten vlot te trekken. Dit ondanks Arabische waarschuwingen dat een aanval op Bagdad, voordat een oplossing is gevonden voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, een nog grotere antiwesterse strijdlust in de islamitische wereld zal ontketenen.

"Ik denk dat de wereld meer agendapunten nodig heeft dan alleen terrorisme en massavernietigingswapens", aldus Blair. Hij voegde daaraan toe dat daarbij de volledige betrokkenheid en leiding van de VS nodig zijn.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, zei zondag dat de overheid niet alle burgers voor terreuraanslagen kan beschermen. Ook hij riep het publiek ertoe op alert te zijn, vooral rond de kerstdagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.