+ Meer informatie

Stellingen voor het referaat op de ouderlingenconferentie op 31 oktober 1970

2 minuten leestijd

Christelijk Onderwijs: gedeelde verantwoordelijkheid

(plaats en taak van de ouderling bij het onderwijs aan de kinderen der gemeente).

1. Onze kinderen groeien op in een wereld die sterk verschilt van die waarin de meesten van ons zelf zijn groot geworden. De ouderling dient daar kennis van en begrip voor te hebben.

2. In eerste instantie dragen de ouders de verantwoordelijkheid voor opvoeding en onderwijs. Als „zaad der gemeente” vallen onze kinderen in dit opzicht echter ook direct onder de verantwoordelijkheid van de kerk.

3. De ouders delegeren een belangrijk stuk van hun verantwoordelijkheid aan de christelijke school. Daarom heeft de kerk verantwoordelijkheid voor wat op de christelijke school gebeurt.

4. Vele ouders zijn ongerust over allerlei symptomen die zich in ons onderwijs voordoen. Op vele vragen van hun kinderen met betrekking tot de Bijbel weten ze nauwelijks een antwoord. Heeft de Bijbel nog wel voluit als Woord van God zijn plaats op de scholen? Is de kennis van Bijbelse en kerkgeschiedenis nog wel in christelijke zin gegeven? Op huisbezoek moeten, juist nu, die moeilijkheden ter sprake komen of ter sprake gebracht worden, gezien de medeverantwoordelijkheid.

5. Het eigenlijke schoolgebeuren echter vindt meer en meer plaats los van gezin en kerk. Het onttrekt zich daarmee aan het oordeel van de meest belanghebbenden, namelijk de ouders, die de eerste verantwoordelijkheid dragen, ook voor de school.

Waar de ouders tekort schieten, moet de kerk waken en wijzen op de doopbelofte.

6. In de Chr. Ger. Kerken heeft het onderwijs maar weinig aandacht gekregen, ondanks jeugdzondagen, bondsdagen en verenigingswerk. We hebben als kerk onze aandacht gericht meer op structuren dan op de eigenlijke echt christelijke opvoeding: We hebben meer georganiseerd dan geprofeteerd. Bezinning hierop op kerkeraads en meerdere vergaderingen is noodzakelijk.

7. Alleen als de kerk het zich tot een van God opgelegde taak rekent via huisbezoek, prediking en catechese daadwerkelijk met het onderwijs aan onze kinderen in het gezin en op school bezig te zijn, is misschien verder afglijden te voorkomen. De ouderling heeft daarbij een zeer belangrijke en verantwoordelijke taak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.