+ Meer informatie

Just between friends

2 minuten leestijd

Dit is niet te onderschatten: Na een druk en zeer levendig avondspitsuur heerst er rust en stilte en alles is gereed voor mijn "onderonsje" met Terdege. Foppe had zelfs zijn comfortabele bureaustoel omgeruild voor de niet-zogerieflijke computerzetel. Voor de gezelligheid is hij ook beneden komen zitten, mèt zijn boek en eengrote mok verrukkelijke Douwe Egberts koffie. De koffie hebben we nog te danken aan het verblijfvan broer Klaas, die na een werkbezoek in de Verenigde Staten een weekend bij ons heeft doorgebracht. Kort en krachtig maar net genoeg om weer fijn bij te praten. Maar laat ik nu maar "to the point" komen en beginnen met het herstellen van de flater die ik vorige keer geslagen heb. U weet misschien nog wel dat ik een boek op de kop getikt had, over wat ik dacht de eerste burgemeester van Toronto, de man die gevochten heeft voor een op haar daden aanspreekbare regering. Zo bladerde ik hier en daar eens wat in de lijvige biografie, terwijl het ongemakkelijk gevoel dat me gelijk al bekroop, alleen maar sterker werd. Tot het eindelijk tot me doordrong dat ik over de "verkeerde"Mackenzie aan het lezen wasl Ik vond het alzo vreemd dat er een foto van de man instond die ook nog eens helemaal niet leek op het portret dat wij gezien hadden. Toen las ik dat hij nogal eenzaam was geweest en altijd ongetrouwd gebleven. Een vader van 13 kinderen?!
Ook las ik over zijn interesse in séances. En dat voor een man die puriteinse werken publiceerde ?
Wat bleek nou, het boek was een biografie van de kleinzoon van de William Lyon Mackenzie die we "ontmoet" hadden tijdens het schoolreisje. Mevrouw King had haar zoontje vernoemd naar haar beroemde vader in de hoop dat hij ook naam zou maken in de politiek. En dat heeft hij inderdaad gedaan als een van de eerste Prime Ministers van Canada! In mijn domheiddacht ik dat ik de naam "King" over het hoofd gezien had, zodat ik nog gauw van alle Mackenzies, Mackenzie Kings gemaakt had. Wel een grote teleurstelling om te zien hoever de kleinzoon was afgedwaald van de geestelijke achtergrond van zijn grootvader. En in die trend is Canada als natie helaas voortgegaan; er is weinig meer te zien van haar christelijke voorgeschiedenis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.