+ Meer informatie

Nier van jonge donor succesvoller

2 minuten leestijd

Bij het transplanteren van nieren van jonge donoren is het risico op niet-aanslaan van het transplantaat kleiner dan bij nieren van oude donoren. De resultaten van oude donornieren zijn slechter, maar gezien het tekort aan donororganen kunnen oudere donoren toch niet worden gemist. Ook de leeftijd van de ontvangers van de donornier speelt een rol, maar dan juist omgekeerd: jongere patiënten lopen meer risico op afstoting dan oudere patiënten. Dat zegt drs. J. Roodnat, die morgen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert op een onderzoek naar risicofactoren bij niertransplantie.

De promovenda maakte voor haar onderzoek gebruik van gegevens van patiënten die in de afgelopen dertig jaar in Rotterdam een transplantatie ondergingen. Daaruit kwam naar voren dat een jaar na transplantatie een verhoogde hoeveelheid cholesterol in het bloed en eiwitverlies via de urine zowel de kans op afstoting als het risico van overlijden vergroot.

Zestig procent van de transplantatiepatiënten heeft na een jaar een verhoogde bloeddruk, waardoor de kans op nierafstoting toeneemt. Uit het onderzoek blijkt dat in de onderzoeksgroep het risicoprofiel voor hart- en vaatziekten vaak aanwezig is.

In een aparte analyse toont de promovenda aan dat het succes van donorniertransplantatie waarbij familie of vrienden een van hun nieren afstaan, voor een groot deel kan worden verklaard door de kortere tijd dat de nier in het ijs ligt voordat zij wordt getransplanteerd. Daarnaast bleek ook de nierfunctie van de donor een belangrijke factor.

Roodnat heeft een aantal zaken ontrafeld die een duidelijke invloed blijken te hebben op de afstotingskans. Een deel daarvan is te beïnvloeden. Behandeling van hoge bloeddruk, eiwit in de urine en stimulering van het gebruik van organen van levende donoren kunnen het resultaat verbeteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.