+ Meer informatie

Levenslang voor Koerdische leider

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft gisteren de 46-jarige Huseyin B. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Volgens het hof staat vast dat B. aan het hoofd heeft gestaan van een criminele organisatie, die zich schuldig maakte aan onder meer drugshandel, moord en gijzeling. Tegen B. -medeoprichter van het Koerdisch parlement in ballingschap- was in hoger beroep levenslang geëist.

Volgens de advocate van B., A. van der Plas, is het arrest van het hof "een schandvlek voor de Nederlandse rechtsstaat." Van der Plas heeft tijdens het proces in hoger beroep gepoogd aan te tonen dat er volop is geknoeid met een groot aantal afgeluisterde telefoongesprekken, ten nadele van B.

Het Bossche hof berechtte B. in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. Hij verblijft sinds zijn arrestatie in 1998 in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De rechtbank in Breda zag daarin aanleiding om de straf te matigen tot twintig jaar, het hof vond de feiten ernstiger dan het langdurig verblijf in de EBI. Voorkomen moet worden, aldus het arrest, dat B. ooit nog de kans krijgt "op een niets ontziende wijze over de levens van anderen te beslissen."

De discussie over de vermeende manipulaties met de afgetapte telefoongesprekken vormde het hart van het proces. "Wij hebben aangetoond dat er van buitenaf gemanipuleerd kan worden in de Nederlandse tapkamers", aldus raadsvrouw Van der Plas. Tijdens het proces voerde zij een aantal deskundigen op die de advocate daarvoor het bewijs leverden. Het hof liet zich daardoor niet overtuigen.

Het rechtscollege hechtte meer waarde aan de visie van drs. A. Broeders, deskundige op audiotechnisch gebied van het Nederlands Forensisch Instituut. Broeders onderzocht opnamen van een aantal afgeluisterde gesprekken en concludeerde dat er niet mee was gemanipuleerd. Het totaal van circa 6000 gesprekken vormde het leeuwendeel van het bewijs tegen B.

Bewezen is onder meer dat B. heroïnehandel dreef met de onlangs in Bulgarije gearresteerde Joegoslaaf S. J., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van enkele Nederlandse criminelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.