+ Meer informatie

Onderdrukten uiten hun grieven in Bonn

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Vertegenwoordigers van de oorspronkelijke bevolking van eilandengroepen in de Indonesische archipel en de Stille Oceaan gaan woensdag in WestDuitsland aandacht voor hun problemen vragen.

Aan het initiatief van de Westduitse Organisatie voor bedreigde volken, via de stichting „Door de eeuwen trouw" ook in Nederland actief, doen ook Zuidmolukkers en Papoea's mee. Hun grieven zijn onder meer onderdrukking van de oorspronkelijke eilandbewoners door huidige regimes (Indonesië) of (voormalige) koloniale mogendheden (Frankrijk), aldus een Nederlandse woordvoerder van de Westduitse organisatie. De woordvoerder zegt dat de Westduitse SPD in de persoon van het lid van de Bondsdag Freimut Duve geïnteresseerd is in de problemen van de Archipelbewoners. Duve zal de persconferentie die de groep zal geven in Bonn bijwonen, aldus de woordvoerder.

Naar Bonn reizen woensdag vertegenwoordigers van de onlangs in Capelle aan de IJssel gesloten zogenoemde „West-Melanesische triple alliantie" een initiatief gesteund door de Zuidmolukse leider ir. Manusama, wiens vertegenwoordiger D. Tamaela meegaat. Voorts gaat het alliantie-lid Rex Rumakiek van de OPN, de bevrijdingsbeweging van West-Papoea, mee. Oost-Timor, het derde lid, zendt geen vertegenwoordiger. „Die is al eerder in WestDuitsland geweest", aldus de woordvoerder. Verder gaan waarnemers mee van de regering van Vanuatu, het vroegere Nieuwe Hebriden en van de onafhankelijkheidsbeweging van Nieuw Caledonië.

De Nieuwe Hebriden zijn inmiddels onafhankelijk, maar volgens regeringsvertegenwoordiger Kaj Patterson van Vanuata zitten er nog flink wat exkolonialen die ten tijde van de BritsFranse overheersing van dé eilanden de dienst uitmaakten. Zij zouden ook nu nog aardig wat economische touwtjes, in handen hebben, waardoor het leven van de oorspronkelijke bevolking nog steeds niet veel verbeterd is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.