+ Meer informatie

Paus begeeft zich op grondgebied Camorra

Mafia-oorlogen gaan door in gevangenis

2 minuten leestijd

VATICAANSTAD — Paus Johannes Paulus II waagt zich van morgen tot dinsdag op het grondgebied van de Camorra, de Napolitaanse mafia. Nooit eerder heeft hij voor een binnenlands bezoek zoveel tijd genomen, maar de lijst met problemen is in Napels dan ook aanzienlijk langer dan in andere Italiaanse steden. De paus zal komende dagen onder meer een bezoek brengen aan de gevangenis van Poggioreale. De mafia-leden zetten hier hun privé-oorlogen gewoon voort, met alle bloedige gevolgen van dien.

De strijd van de 400 Camorra-clans om de heerschappij in de drugswereld kost bijna dagelijks slachtoffers, steeds vaker ook onder onschuldige burgers. Winkeliers en andere zakenlieden worden voortdurend bedreigd en betalen uit angst forse bedragen, om te voorkomen dat hun bedrijf in vlammen opgaat. Naast de georganiseerde misdaad tobt de stad met politieke chaos, corruptie, gigantische verkeersproblemen en een extreem hoog aantal werklozen.

De Rooms-Katholieke Kerk in Italië heeft duidelijk stelling genomen tegen de Camorra, de mafia op Sicilië, de 'Ndrangheta' in Calabria en gelijksoortige organisaties in het land. Aartsbisschop Michele Giordano van Napels heeft de bisschoppenconferentie in mei voorgesteld „het morele wapen" van de excommunicatie in stelling te brengen tegen leden van de mafia.

Mafia-praktijken

De bisschoppen zijn vooralsnog niet op deze suggestie ingegaan, maar hebben wel laten weten dat zij zich niet laten intimideren door dreige-j menten van de georganiseerde misdaad. De praktijken van de mafia zullen blijvend aan de kaak moeten gesteld worden, ook als zij daardoor „het onvermijdelijke risico" lopen.

De mafia reageert op de gebruikelijke wijze op de bemoeienis van de kerk. In Calabria is een groot aantal priesters telefonisch met de dood bedreigd. Vorig jaar werd een priester vermoord, begin dit jaar werd de auto van twee priesters in brand gestoken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.