+ Meer informatie

Extra bezuinigingen

2 minuten leestijd

(Vervolg voorpagina)

Het CDA wil ook het hoge tarief aanpassen. D'66-woordvoerder Engwirda pleitte zelfs voor een stijging daarvan tot 20 procent. De regering is niet erg enthousiast over een BTW-verhoging.

Van der Stee wees op de prijseffecten en betoogde dat zo'n tariefwijziging niet past binnen de herstructurering van ons belastingstelsel, waarop momenteel wordt gestudeerd. In ieder geval zal het kabinet.ter financiering van de wijzigingen en overeenkomstig de wil van de Kamer de eigen bijdrage voor verpleegden in AWBZ-instellingen verhogen. Dat levert 35 miljoen op. De minister van Financiën maakte duidelijk dat er uiteindelijk geen gaten mogen overblijven in het totale pakket van 2,5 miljard. Een groot gedeelte van dat bedrag komt binnen via stijging van de AOW-premie met 0,5 procent en van de WW-premie met 1 procent. Hiermee gaat de kamer in meerderheid wel akkoord.

Het CDA had verder aangedrongen op 100 miljoen extra voor maatregelen ter bevordering van de export. Op dit punt kwam de regering de bevriende fractie niet tegemoet.' Van der Stee zal bezien of handhaving van de conjuncturele toeslag van 2 procent op de WIR-premie voor outillage wenselijk is uit het oogpunt van stimulering van de inzakkende investeringsactiviteit. Met name de VVD had hierom gevraagd.

Minister Van Aardenne (Economische zaken) maakte tijdens het debat bekend dat hij geen geld uit zal trekken voor Van Gelder-papier, waarvan onderdelen in financiële moeilijkheden verkeren en bedreigd worden met sluiting. Weliswaar is in het ombuigingspakket een bedrag van 150 miljoen opgenomen voor steun aan zwakke bedrijven, maar Van Gelder komt niet in aamerking voor geld uit die pot. De bewindsman zegde toe dat hij de Kamer binnenkort nader zal informeren over de gang van zaken rond deze onderneming. Voor Volvo-car en Fokker komt wel een deel van de 150 miljoen beschikbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.