+ Meer informatie

Thuistips

4 minuten leestijd

Aalbessen
Vaak wordt met spanning uitgekeken naar de eerste aalbessen. Heerlijk, die friszure smaak. Ze zijn het lekkerst als je ze zo van de struik eet. Sap, jam, al dan niet gemengd met andere vruchten, echt zomers genieten! Als u veel bessen heeft, hoeft u niet direct met mandjes langs uw vrienden en buren te gaan, hoewel ze dat wél erg op prijs zullen stellen. U kunt de bessen namelijk gemakkelijk zes tot acht weken laten hangen, tenminste, als u wat maatregelen treft tegen de vogels. De vruchten rijpen dan volkomen uit, de kleur wordt donkerder en de smaak zoeter. Natuurlijk moet u ze regelmatig controleren: neem af en toe een paar trosjes om te proeven of ze niet te rijp worden. Na een maand of twee gaan de stengeltjes indrogen en worden de besjes rimpelig en dan bent u natuurlijk te laat! Zelf heb ik vorig jaar half september nog witte bessen geplukt. Overigens stond die struik niet in de felle zon en dat scheelt al gauw een week of wat.

Lijfruit
De vruchten van fruitbomen die u langs de schutting of muur geleid hebt, beginnen nu goed te groeien. Vruchten bestaan bijna voor 100% uit water. U moet daarom de vochtvoorziening goed in de gaten houden. Kleine en slappe bladeren wijzen op een tekort. Op sommige plekken bij huis of schutting valt maar weinig neerslag. Vakmensen noemen dat "regenschaduw". U kunt de verschillen mooi zien als u tijdens een regendag twee potjes in de tuin zet, het ene staat volop in de regen, het andere naast de leiboom bij huis. In zo'n geval zorgt u af en toe zelf voor een volle gieter. U wordt (hopelijk) beloond met een sappige, smakelijke oogst.

Tweejarigen
leder jaar maak ik u in deze rubriek weer attent op tweejahge planten. En ach, een paar regels voor zo'n fraaie maar vaak vergeten groep planten zijn mijns inziens welbesteed. U moet deze soorten zaaien in juni, in de herfst worden ze op hun definitieve groeiplek geplant. Volgend jaar kunt u genieten van de bloemen. Zaai ze bij voorkeur op een apart plekje. Planten die te dicht op elkaar staan (lees de aanwijzigingen op de verpakking!) moeten gedund worden. Zet er wat in potten als "weggevertje"!

Snoeien
Voorjaarsbloeiers moeten uiterlijk deze maand gesnoeid worden. Ze vormen dan nieuwe takken, die volgend jaar bloeien. Bij "voorjaarsbloeiers" kunt u bij voorbeeld denken aan de ribes, forsythia, prunus en dergelijke. Als uw struiken pas geplant zijn, hoeft u niets te snoeien. U moet de planten de gelegenheid geven om uit te groeien tot hun uiteindelijke grootte. Wel kunt u de struiken even nalopen op gebroken en beschadigde takken. Ook van concurrenten, zoals twee takken die vlak naast elkaar groeien, haalt u er een, de zwakste (is de dunste), weg.

Stapelblokken
Ook voor de tuin gelden modeverschijnselen. In de mode zijn bij voorbeeld de stapelblokken van roodbruin 'steen'. Ze kunnen gemakkelijk gestapeld worden tot een flinke hoogte. In de gaten kunnen planten gezet worden, waardoor het stenige karakter (gelukkig) wat minder wordt. Over smaak valt te twisten, dat geldt ook voor dit, toch wel plompe en grove materiaal. Voor u een keuze tussen verschillende soorten afscheiding (zoals een schutting, een haag, stapelbokken en dergelijke) maakt, zou u de verschil lende prijzen met elkaar kunnen vergelijken. Een nadeel van een haag vind ik persoonlijk het onderhoud (drie tot zes keer per jaar, en graag recht als het kan!). Daarnaast 'eet' de haag veel vocht en voedsel uit de omgeving op, ten nadele van de andere planten in de buurt. Een schutting heeft dat nadeel niet, je kunt er van alles aanhangen en tegenop laten groeien, schuttingen nemen nauwelijks ruimte in. Niet zo'n gemakkelijke keus. Overleg met uw buren als u tussen de beide tuinen wat van plan bent. Door niet te overleggen, zijn al heel wat burenruzies ontstaan!

Snijden
Uit een bloeiende tuin kunnen heel wat boeketten gesneden worden. Hoewel u er buiten het langst plezier van heeft, doet zo'n gemengd zomerboeket het natuurlijk wél op uw salontafel! Snijd nooit een plant "kaal" maar haal hier en daar een enkele bloem weg, zodat u, na het snijden, nauwelijks kunt zien dat er wat geplukt is! Kale plekken zijn lelijk. Voor érg grote liefhebbers is een aparte hoek, op een wat afgezonderd plekje, met snijbloemen aan te bevelen. Door de planten op rijen te zetten, kunt u ze gemakkelijk onderhouden en u kunt er van alle kanten beter bij. Door soorten met verschillende bloeitijden te kiezen, kunt u een maand of zes, zeven, volop genieten!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.