+ Meer informatie

WVC krijgt een veeg uit de pan van RCC

„Brochure misleidend, onjuist en ongenuanceerd"

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De Reclame Code Comissie (RCC) heeft een vernietigend oordeel geveld over de brochure, waarmee het ministerie van WVC het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) aan het publiek presenteert. De brochure is op veel punten misleidend, onjuist en ongenuanceerd, zo stelt de comissie naar aanleiding van een klacht van de overkoepelende organisatie van de farmaceutische industrie, Nefarma.

De overheid wil met liet GVS, dat op 1 juli in werking is getreden, de Icosten voor geneesmiddelen beteugelen. Medicijnen zijn daartoe ondergebracht in groepen (clusters) van gelijksoortige geneesmiddelen. In het kader van het GVS krijgen ziekenfondsverzekerden geneesmiddelen slechts tot een bepaalde limiet vergoed. Voor duurdere medicijnen moeten zij bijbetalen.

De beweringen in de GVS-brochu- . re over „therapeutische vervangbaarheid" van geneesmiddelen zijn „ongenuanceerd en daardoor misleidend", aldus de RCC. „Sommige medicijnen zijn te duur geworden" staat in de folder te lezen, „vaak bestaan er voor dezelfde aandoening genoeg medicijnen die precies even goed zijn, maar veel minder kosten".

Problemen

Volgens de RCC vermeldt de brochure ten onrechte niet dat vervanging van het ene geneesmiddel door een ander grote problemen kan opleveren. Daarmee heeft het ministerie niet de vereiste zorgvuldigheid „die van haar als overheid ten opzichte van haar burgers verlangd mag worden" in acht genomen. Bovendien wekt de brochure de indruk dat ziekenfondsverzekereden nooit zullen hoeven bij te betalen voor een geneesmiddel. „Ook dit is onjuist en misleidend", stelt de RCC.

Voorts bezondigt het ministerie zich in de folder aan „tendentieuze" mededelingen over de verhouding tussen de kostenstijging van geneesmiddelen en de gestegen kosten van de gezondheidszorg in het algemeen. Volgens WVC loopt de stijging van de geneesmiddelenprijzen „danig uit de pas" met de gestegen kosten van de gezondheidszorg, maar dat is door het ministerie niet aannemelijk gemaakt, stelt de RCC. Een derde bezwaar van Nefarma dat de commissie heeft overgenomen, betreft de uitlatingen in de brochure over vernieuwing van geneesmiddelen. „Vaak is zo"n verandering helemaal geen echte verbetering, of die is zo gering dat het gros van de patiënten er nooit iets van zal merken", meldt de folder. „Wel gaat de prijs van zo'n 'nieuw' geneesmiddel gelijk omhoog. Zonder dat iemand dat direct in de gaten heeft".

Hard oordeel

„Denigrerend en daardoor grievend en misleidend", luidt het harde oordeel van de RCC over die frasen. WVC gaat daarmee volledig voorbij aan het feit dat door farmaceutisch speur-, en ontwikkelingswerk „belangrijke verbeteringen en doorbraken" in de geneesmiddelenindustrie hebben plaatsgevonden, aldus de commissie.

De RCC beveelt WVC aan om „voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken". Het ministerie heeft twee weken de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Nefarma is ingenomen met de uitspraak. Ze hoopt dat die aanleiding zal zijn voor goed overleg tussen alle betrokken partijen over de verdere informatie rond het GVS, zo zei Nefarma-bestuurder R. Numan in een reactie. Hij noemde het van belang voor publiek, artsen, overheid en industrie dat die voorlichting correct is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.