+ Meer informatie

Een emmer heet water voor twee cent

Dertig jaar geleden was de waterstoker nog onmisbaar

3 minuten leestijd

„Mag ik twee emmertjes?" De emmertjes worden aangepakt en uit een grote ketel gevuld met gloeiend heet water. „Dat is vier cent". „Wilt u het opschryven?" „Ja hoor, dat rekenen we zaterdag wel si,f\ Zeulend met de twee zware emmers gaat de vrouw de deur uit. Z\j kan weer wassen.

Dit soort tafereeltjes speelden zich dagelijks af in de winkel van waterstoker Van der Kroon, bij wie we onder het genot van een bakje koffie, gezet met heet water uit de geiser, praten over. zijn oude beroep. De nu al 81-jarige ex-waterstoker heeft van 19S5 tot 1960 de warmwatervoorziening verzorgd voor een gedeelte van de wijk Bergpolder in Rotterdam. Toen hij begon lag de Bergpolderstraat, waar de winkel was gevestigd, helemaal aan de rand van de stad. De nieuwe polder zou echter volgebouwd worden, zodat hij op viitbreiding van zijn klantenkring kon rekenen. De huizen die toen werden gebouwd, hadden dus nog geen eigen warmwatervoorziening! Geisers en boilers kende men al wel, maar die werden alleen in grote, dure huizen ingebouwd. Het „gewone volk" was helemaal afhankelijk van de waterstoker.

Hard pezen

„Ik zat eerst in de aardappel- en groentehandel", vertelt de heer Van der Kroon, „maar dat werd in die tijd zo slecht, daar was geen cent meer in te verdienen. Toen kreeg ik de kans om een waterstokerij te beginnen en dat heb ik gedaan. Het was wel hard pezen, hoor! We verkochten emmers heet water voor cent, en een keteltjé vóór 1 cent. Dat werd vaak door de mensen zelf^ gehaald, maar ik bezorgde ook veel. Dat ging in houten vaatjes met ongeveer de inhoud van twee emmers. Inclusief bezorgen kostte dat dan een dubbeltje. Maar je moest daarvoor soms wel drie of vier hoog de trap op met je vrachtje op je nek. We verkochten ook bosjes hout. Ik kocht daarvoor een partij Toen is er een ijzeren voor in de plaats gekomen. Onder die ketel had je de stookplaat en daar stookten we kolen in. Je moest behoorlijk hard stoken, want langs de ketel gingen een aantal kanalen naar boven, voor de rook natuurlijk. Maar door die kanalen verloor je ook een heleboel warmte. Als je met een volle, koude ketel begon, duurde het wel zo'n drie uur voor het water heet genoeg was. Onderaan de ketel zat een grote kraan en daaruit tapten we de emmertjes en vaatjes vol". FORM. MD 244-11 Vervangt MD 203 Zwolle, datum poststempel.

nummer
\"o'iidi

Hierdoor deelen wij U mede, dat U op grond van ter zake ontvangen gegevens, voorloopig zijt ingeschreven als detaillist van de artikelen, door U opgegeven. Aan ommezijde onder Uw adres 'is het nummer van Uw distributiekring vermeld en het nummer, waaronder U zelf zijt ingeschreven. Deze nummers moeten door U worden vermeld op alle bescheiden, die aan het Distributiekantoor van Uw kring moeten worden ingediend.

De door U ontvangen consumentenbonnen en/of toewijzingen moeten door U op de daarvoor vastgestelde tijden bij het Distributiekantoor worden ingeleverd voor: detail.nummer (klein) 1001/1999 op Maandag, 2001/2999 „ Dinsdag, 3001/3999 „ Woensdag, 400'l/4999 „ Donderdag, 5001/5999 „ Vrijdag. De Directeur van het Centraal Dlstributlekanioor, S. DE HOO. der gebeurd had, werd er afgerekend". De waterstokerij infeesttooi ter gelegenheid van de bevrijding op 6 mei 1945.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.