+ Meer informatie

Zending in Rhodesia

4 minuten leestijd

Traktaten voor een dronkaard — Medische zorg. — De honinggids

Kerstdag 1957. In de rimboe merkt men niet veel van Kerstdag. In de steden des te meer. Ook in Bulawayo. Daar zijn veel versieringen aangebracht en op vele plaatsen worden kerstpartijtjes gegeven. Het gaat dan niet om verwondering te bedenken, dat de Zone Gods onze menselijke natuur heeft aangenomen, maar om de zinnen van het vlees te strelen. Jammer, dat de inboorlingen de zwelgpartijen van de Europeanen hebben overgenomen en het er ook in de dorpen beestig naar toe gaat. Dagelijks vinden bierfeesten en dansen plaats.

Van Woerden loopt op een bospad. Wat is dat daar recht vóór hem? Het lijkt wel een fiets. Hij versnelt zijn pas. Wat is hier gebeurd? Een fiets.... en onder die fiets.... een man. Van Woerden bukt en doet de fiets weg. Hij kijkt naar de man. Dood? Neen, slechts bewusteloos. De fiets wordt aan de kant gezet en de man wordt onderzocht. Geen wonden gelukkig. Een aanrijding kan hier niet plaats gehad hebben.

Van Woerden begrijpt: de man is dronken van de fiets gevallen en is daar blijven liggen, wie weet hoe lang.

Wat moet Van Woerden doen? Die man zal eerst zijn roes wel moeten uitslapen. Hij legt hem aan de kant van het bospad, zodat niemand over hem kan vallen.

Maar hij doet nog meer. Zie maar! Uit zijn zak haalt hij enkele gedrukte papieren. Het zijn traktaten met een geestelijke strekking en ze zijn gedrukt in sindebele, de taal van de inboorlingen. Die traktaten worden in de zak van de dronkaard gestoken.

„Nu hoop ik, dat de man kan lézen, " denkt Van Woerden. „Dan kan het zijn nut misschien nog doen."

Maar met droefheid bedenkt hij, dat hier een man ligt, die meegetroond is naar een bierfeest of een danspartij en nu als een zwijn daar neerligt.

Het medische werk is moeilijk en verantwoordelijk. In deze streken, onder dat slag van volk, komen veel verwondingen voor. Veel bijlwonden, maar ook wonden, die een gevolg zijn van vechtpartijen. Een groot geluk is echter, dat die mensen grote weerstand hebben tegen infectie. Was dat niet het geval, dan was het vrijwel een onbegonnen werk. Het gemakkelijkst is het wanneer er wonden zijn of ongemakken, die te zien zijn. De ergste pijn kunnen ze verdragen met een glimlachend gezicht.

Enkele dagen vóór Kerstdag moest Van Woerden een teen afzetten. De patiënt onderwierp zich heel gemakkelijk aan de behandeling. Hij wist dat het nodig was en het niet anders kon.

Maar o wee, als er een inwendige kwaal is! Dan glimlachen ze niet. Dan zien ze er zeer bezorgd uit. Inwendige ziekten worden namelijk veroorzaakt door boze geesten. Die geesten moeten verjaagd of tevreden gesteld worden. En gaat daar maar eens aan beginnen! Wanneer ze met klachten komen over inwendige ongemakken, dan verwachten ze, dat de dokter een toverdrankje zal geven of, nog liever, over de zieke plaats zal strijken. Dat laatste dach Naaman ook.

Als Van Woerden zegt, dat ze diëet moeten houden, vinden ze dat belachelijk. Hoe kan zoiets nu helpen? En toch komen veel klachten voor als gevolg van verkeerd en eenzijdig voedsel.

De medische zorg vereist veel geduld, liefde en begrip. Het valt niet mee om de inboorlingen duidelijk te maken, dat de dokters geen tovenaars zijn, maar dienaars van God, de almachtige, Die hen heeft geschapen en Die ook hun gezondheid in Zijn hand heeft.

In Rhodesia komen veel bijen voor. Het gebeurt vaak, dat zwermen in de kasten van de scholen komen. Men moet weten, dat de schoolgebouwen ramen noch deuren hebben. De schooljongens vertelden aan Van Woerden, dat ze de bijen dan bespuiten met petroleum om ze kwijt te raken! Er is in die streken ook een eigenaardig vogeltje, clat honinggids wordt genoemd. Dat beestje komt naar je toe en maakt dan een klagend geluid. Het vliegt steeds heen en weer en tracht dan een mens naar een bijennest te lokken. Het slimme beestje rekent er dan op, dat cle persoon honing uit het nest zal halen en dat hij dan iets ervan aan de honinggids zal geven voor de moeite.

De inboorlingen geloven, dat het vogeltje wraak zal nemen, als het niets krijgt. Bij een volgende gelegenheid zal het die persoon naar een slangennest lokken, met grote kans, dat cle mens dan een vergiftige beet zal krijgen als straf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.