+ Meer informatie

'S onderzoekt .socialistische tendenties" Wereldbank

2 minuten leestijd

IVSHINGTON — Het rikaanse ministerie van iciën heeft opdracht gen voor een intern ondernaar de juistheid van bengen als zou de Wereldi in ontwikkelingslanden tssocialisme bevorderen koste van het particuliere ijfsleven. Aldus de Ameinse onderminister van iciën Sprinkel.

noemde het onderzoek een :akelijk onderdeel van de door igering voorgenomen herziening Ie relatie van de VS tot de Weank en de daarmee verbonden lingen. De Amerikaanse regeheeft toegezegd zich te zullen !n aan eerder aangegane ver;ingen, maar wil zich verder niet n. kern van de bezwaren van de rvatieven is dat de Wereldbank •l leningen verstrekt aan regerinn staatsorganisaties in de Derde ld. Fimctionarissen van de bank ;n deze beschuldiging weerlegd, enomen mag worden dat het bevan de Amerikaanse regering om nderzoek in te stellen bij veel van lim 130 aangesloten landen eerinig hoongelach dan begrip zal kken. Sprinkel erkende dat de in veel arme landen de enige ionerende eenheid is en dat die loor de enige instelling is die projecten op het gebied van de itructuur kan financieren, t de regerlng-Reagan echter in ijzonder dwars zit is dat de Weaak een steeds groter deel van financiële middelen beschikstelt voor de opsporing van olie s in de ontwikkelingslanden. Dit komt in veel gevallen in handen ie staatsmaatschappijen van die n, maar de Amerikaanse regevindt dat het beter kan worden ;elaten aan de internationale >ncems. regering-Reagan vindt het voorook niet nodig dat de Wereldeen „energiebank" als zusteroratie jn het leven roept. Het plan oor is afkomstig van de in juni lende president van de bank, rt McNamara. Door de oprichran een energiebank zou de totale etverlening volgens McNamara en worden vergroot.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.