+ Meer informatie

Nakaarten (II)

2 minuten leestijd

Dan nu de uitkomsten van de opinie. peilingen Volgens de methode van Maurice de Hond. Naar partijen verdeeld ziet het beeld er als volgt uit: Het CDA. In november '78 voorspelt De Hond dat deze partij (die dan 49 zetels heeft) er een zal verliezen. Een jaar later loopt dat verlies op tot twee zetels en nog een jaar_ later tot drie. Eerst in mei jl. stijgt het aantal zetels van 42 naar 44. Ook op de dag van de verkiezingen raamt De Hond het aantal CDA-, zetels op 44. Bijzonder verrassend was daarom de uitslag die immers uitwees dat het CDA met 48 zetels in de Kamer zou terugkeren. De VVD. In november '78 voorziet De Hond voor de liberalen een verlies van 4 zetels. Later zal deze partij volgens hem nog verder kelderen. In september '79 voorspelt hij echter een kentiering, die zich ook in de maanden daarna voortzet. In zijn>laatste prognose krijgt de WD 28 zetels; het werden er uiteindelijk 26. De PvdA. In november '78 gaan de socialisten vooruit van 53 naar 54 zetels. Enkele maanden later komt daar nog eens een zetel bij. Aan die groei komt een eind in september '79 als de PvdA van 55 naar 47 terugvalt. In februari '80 voorspelt De Hond een verdere teruggang naar 43 om tenslotte in mei op 44 uit te komen. Ook voor de PvdA zat hij er dus maar een zeteltje naast. geven een zeer wisselend beeld te zien. In november '78 komt zij van 8 op 12 zetels, een jaar later blijken het er 20 te zijn, een maand'later zelfs 23. Dan volgt een terugval van drie zetels (februari '81), daarna een stijging van drie. In de laatste prognose van roei zakken de democraten terug naar 17. Het bleek precies te kloppen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.