+ Meer informatie

VS-afgezant weer terug naar Libanon

Om vredesmissie voort te zetten

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De speciale afgezant van president Ronald Reagan voor Libanon, Philip Habib, keert dinsdag of woensdag terug naar het midden-Oosten, om zijn pendelmissie ter voorkoming van een Israëlisch-Syrisch conflict over de stationering van Syrische raketlanceerinstallaties in Libanon te hervatten, zo werd maandag uit welingelichte kringen in Washington vernomen.

Habib, die vorige week donderdag naar Washington was teruggeroepen voor ruggespraak met de Amerikaanse regering, zou in principe op zijn laatst aanstaande donderdag in het MiddenOosten moeten terugkeren.

Het State Department bevestigde dat zijn hoofd, Alexander Haig, vorige week donderdag aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kurt Waldheim, heeft gevraagd aan alle partijen in het Midden-Oosten een nieuwe oproep te doen uitgaan, kalmte te bewaren.

Premier Mehachem Begin van Israël verklaarde maandag dat al's Israël dat wilde, de Syrische raketlanceerinstallaties in Libanon „binnen twee uur" konden worden vernietigd. Hij waarschuwde dat er een grens was aan Israels geduld bij het streven naar het vinden van een vreedzame oplossing van de crisis. Beiroet ten minste 20 mensen omgekomen. Er werden er 300 gewond. Er zijn vooral veel slachtoffers gevallen onder mensen die hun zondagwandeling maakten.

Sovjetwapens

In Israël meldde maandag het blad „Maariv" dat de Sovjet-Unie in „ontzaglijke hoeveelheden" allerlei soorten wapens levert aan de Palestijnen in Libanon. Het blad, dat ; .welingelichte itailitaire bronnen" aanhaalt schrijft dat de wapenleveranties „artilleriegeschut, luchtdoelraketten en lanceerinrichting voor de Katioetsja-raketten" omvatten. De Katieotsja-raket noemt het blad zeer gevaarlijk omdat zij een groter bereik heeft dan alle andere raketten die tot nu toe zijn gebruikt door de Palestijnen. De nieuwe Russische wapens zouden via Libië en Syrië aan de Palestijnen worden geleverd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.