+ Meer informatie

Regeling opviiger '

2 minuten leestijd

bijvoorbeeld met de „nationale" coalitie voor de bescherming van de Filippijnse arbeider", die geleid werd door de beide Marcos-tegenstanders Tanada en Olavia. Beiden werden, evenals een aantal anderen, begin augustus vorig jaar tijdelijk in hechtenis genomen. Regeringsvertegenwoordigers spraken van een complot om de handel lam te leggen en de president uit zijn ambt te ontzetten.

Marcos beschikt over een prima georganiseerde veiligheidsdienst, onder leiding van Fabian Ver (62), die hij twee jaar geleden tot stafchef van het leger benoemde. De oppositie werkt nu voornamelijk ondergronds, maar ook hier weten Vers mensen succes te boeken.

In het midden van de jaren zeventig rolde men de top van de verenigde communistische organisaties op. De voormalige hoogleraar en voorzitter van de verboden communistische partij José Maria Sison en de leider van het „nieuwe volksleger" (NPA) Dante werden opgepakt.

Toen Marcos haar midden vorig jaar als lid van het elf leden tellende uitvoerend comité benoemde, brak er een storm van verontwaardiging los. Wilde hij haar tot zijn opvolgster maken? In geval van Marcos' plotselinge overlijden zou de voorzitter van het comité president worden tot na de verkiezingen. De huidige voorzitter is premier Cesar Virata, een van de meest aanzienlijke technocraten op de Filippijnen. Een financieel deskundige met groot prestige, goudeerlijk en bescheiden. Totnutoe lijkt president Marcos hem als opvolger op het oog te hebben.

Waarom werd Imelda dan benoemd? Zij zou zijn opvolgster niet worden, verzekerde Marcos tijdens zijn bezoek aan de VS. Maar haar hulp bij het in stand houden van de huidige machtsstructuren kan noodzakelijk zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.