+ Meer informatie

Militaire oefeningen in Syrië en Libanon

Israël waarschuwt weer voor ingrijpen

2 minuten leestijd

BEIROET — Syrië heeft woensdag op haar eigen grondgebied militaire manoeuvres gehouden, terwijl Israëlische gevechtsvliegtuigen boven de onlangs geïnstalleerde Syrische luchtafweerraketten in de Oostlibanese Bekaa-vallei de geluidsbarrière doorbraken. -

Het sabelgekletter van de beide partijen ging vooraf aan de aankomst van bijzondere afgezanten van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in het Nabije Oosten, die zullen proberen de crisis tussen Israël en Syrië te bezweren.

De Russische eerste onderminister van buitenlandse zaken Georgi Kornijenkov kwam in de namiddag aan op de luchthaven van Damascus. Tussen Syrië en de Sovjet-Unie bestaat een vriendschapsverdrag, dat voorziet in dringende beraadslagingen ingeval een van beide landen wordt aangevallen. Syrië is de belangrijkste bondgenoot van Moskou in het Nabije Oosten.

Volgens het officiële Syrische persbureau SANA werden bij de «militaire oefeningen, die op een niet nader aangeduide locatie in Syrië gehouden werden, „allerlei soorten wapens" gebruikt. De bedoeling van de manoeuvres was om de Syrische strijdkrachten „voortdurend gereed te houden om Is-, raël op elk moment te kunnen confronteren". Bij de oefeningen werd een denkbeeldige vijandelijke aanval afgeslagen en wisten de Syrische strijdkrachten vervolgens diep in de vijandelijke verdedigingslinies door te dringen, aldus SANA.

Syrisch signaal

De oefeningen werden door waarnemers in Damascus opgevat als een signaal van Syrië, dat het voet bij stuk zal houden in de controverse met Israël over de plaatsing van Sam-6 luchtdoelraketten in Oost-Libanon om de Syrische strijdkrachten in Libanon tegen Israëlische luchtaanvallen te verdedigen. Israëlische gevechtsvliegtuigen doorbraken woensdagochtend voor het eerst sinds de raketten op 28 april werden geplaatst boven de Bekaa-vallei de geluidsbarriëre.

De Israëlische leiders sluiten militaire stappen niet uit, als de diplomatie van de VS en de Sovjet-Unie er niet toe leidt, dat Syrië de raketten terugtrekt. Israël beschouwt de Sam-6 en Sam-2 raketten die Syrië naar de grens met Libanon heeft verschoven als een bedreiging van zijn nationale veiligheid, omdat deze de mogelijkheden van de Israëlische luchtmacht beperken om in actie te komen tegen Palestijnse guerrillastrijders in Libanon.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.