+ Meer informatie

Van Hulst stemt vóór abortuswet

CDA-stemgedrag Eerste kamer

2 minuten leestijd

HILVERSUM — De voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste kamer, prof. dr. J. W. van Hulst, vermoedt, dat het dinsdag bij de behandeling van het abortus-wetsontwerp van de regering in de senaat tot de stemming toe onduidelijk zal zijn of het wetsontwerp het haalt of niet.

HILVERSUM — Als twee van de 27 CDA-ers in de Eerste kamer het wetsontwerp verwerpen en ook één van de dertien VVD-senatoren zou tegenstemmen, dan haalt het ontwerp Ginjaar-De Ruiter geen meerderheid. Vanavond vergadert de CDA-senaatsfractie nog een keer over het debat van de dag daarop. Van Hulst kondigde aan geen druk op de tegenstanders van het wetsontwerp in zijn fractie te zullen uitoefenen om voor het ontwerp te stemmen. „Dat zou wel eens averechts kunnen werken", aldus de voorzitter van de CDAsenaatsfractie.

Prof. Van Hulst zelf zal voor het wetsontwerp stemmen.

Verwerping van de nu op tafel liggende abortuswet zal, volgens prof. Van Hulst, betekenen dat een geliberaliseerde wet het levenslicht zal aanschouwen waar men zich evenmin mee zal kunnen verenigen.

Onze fractie heeft reeds enkele duizenden brieven ontvangen die het verzoek bevatten om tegen het wetsontwerp te stemmen. Zelf heb ik er reeds elfhonderd ontvangen aldus de CDA-fractievoorzitter.

Geen brieven
De abortuspraktijk functioneert reeds lange tijd. In die periode hebben wij echter nooit één brief ontvangen die tegen die praktijk gericht was, aldus Van Hulst.

Met name zal, aldus Van Hulst, bij aanvaarden van het wetsontwerp het zogenaamde abortustoerisme aanzienlijk beperkt worden. Hij noemde de situatie zoals die zich in Zeeuws-Vlaanderen voordoet.

Deze wet heeft voor mij, zo vervolgde de senator, een reeks van bezwaren. Toch zal ik bij de stemmingen voor het wetsontwerp zijn omdat dan orde geschapen zal worden in de huidige chaos van 60.000 doden per jaar. Deze wet zal echter wel nageleefd dienen te worden.

Voor de huidige praktijk wens ik verder geen medeverantwoordelijkheid te dragen, aldus prof. Van Hulst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.