+ Meer informatie

Celstraf geëist tegen smokkelende douaniers

Buit van belastingvrije drank en sigaretten

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Tegen vijf douane-atnbtenam, die betrokken zijn geweest bij de grootscheep! smokkel uit het vrije entrepot in Rotterdam, is isteren bij de rechtbank in Rotterdan vier maanen gevangenisstraf waarvan drie voorwaardelijk iëist. Volgens de officier van justitie, mr. J. choonaard, hebben de vijf een leidende rol ge)eeld bij de diefstallen van belastingvrije goede— voornamelijk drank en sigaretten — uit het 9uane-depot.

De douane-ambtenaren, die de goe- vonden dat de zaak in de hand werd geren moesten bewaken, omdat er nog werkt door het gebrek aan controle, en accijns over was betaald namen aMM^^i^i^aBHH^^ii^H^^^H^^M ank eii sigaretten mee naar huis om ze or te verkopen. Ook lieten zij zich ikopen door chauffeurs en portiers 1 goederen oogluikend van het terrein laten verdwijnen. De zaak heeft volns Schoonaard een schok teweeggeacht bij publiek en douane.

Volgens de officier heeft de leiding van het entrepot nooit. iets gemerkt. „Maar uit de vele ontslagen, die al voor de rechtszitting zijn gevallen is toch wel duidelijk, dat de douaneleiding geenszins bereid is om corruptie binnen het korps met de mantel der liefde te bedekken".

Bij de smokkelaffaire zijn in totaal veertien douane-employees betrokken. Ook werknemers van de op het douaneterrein gevestigde firma in belastingvrije goederen Paul Oranjeboom deden mee. De rest van de in totaal 34 verdachten zouden gisteren in de loop van de dag voor de rechtbank verschijnen. „Het zijn mensen van hoog tot laag. Van chauffeurs tot directeuren. Een dwarsdoorsnee van de Nederlandse bevolking. U en ik hadden ook daarbij kunnen zijn", aldus de raadsman van een van de ex-douaniers.

Onkreukbaar

De overige douanemensen hoorden drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf en 500 gulden boete tegen zich eisen. Officier mr. Schoonaard zei dat de openbare behandeling van de zaak het publiek duidelijk moet maken dat de Nederlandse ambtenaar nog steeds onkreukbaar is. „Degenen die dat niet waren worden zonder aarzeling uitgestoten en gestraft". Het ministerie van financiën heeft zestien douaniers ontslagen die bij de affaire betrokken zijn geweest. De meesten hebben inmiddels een nieuwe werkkring gevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.