+ Meer informatie

Vrije hg Grafhorst heropent kerk

5 minuten leestijd

Vrije hg Grafhorst heropent kerk

De vrije hervormde gemeente in Grafhorst, bij Kampen, houdt zondag de eerste diensten in haar vernieuwde kerkgebouw. Het pand is de afgelopen maanden uitgebreid. De verbouwing begon in mei en moet deze week worden afgerond. De uitbreiding was noodzakelijk vanwege de groei van het aantal gemeenteleden. De gemeente, die zo'n 300 leden en doopleden telt, groeit jaarlijks met zo'n 10 personen.

Het bedehuis is volledig vernieuwd: de kerkzaal is gesloopt en herbouwd en nu 50 procent groter. In de breedte groeide de kerk van 10 naar 15 meter. De consistorieruimte en de hal zijn ook vernieuwd.

Bouwbedrijf Van de Bruinhorst en Van den End was de hoofdaannemer. Ook werd veel gedaan door vrijwilligers. Een van de gemeenteleden schonk een nieuw orgel. Het oude instrument was niet meer toereikend.

Vrijdagavond is er een bijeenkomst voor gemeenteleden. Zaterdagmorgen kunnen genodigden en omwonenden een kijkje nemen.

De gemeente, waarin ds. H. Oussoren voorgaat, heeft gedurende de verbouwing gekerkt in de Pieter Zandt Scholengemeenschap in IJsselmuiden.

Nieuwe kerk hhg Barneveld af

De hersteld hervormde gemeente (hhg) van Barneveld en omstreken neemt morgen een nieuw kerkgebouw in gebruik. Dat gebeurt in een dienst waarin haar predikant, ds. R. van de Kamp, zal voorgaan. Zaterdag houdt de gemeente van 10.00 tot 15.00 uur open huis.

Het nieuwe kerkgebouw, de Pniëlkerk, telt in totaal 700 zitplaatsen, deelt E. Smit, voorzitter van de bouwcommissie, mee. Beneden staan banken die plaats bieden aan 550 kerkgangers. De stoelen op de galerij zijn goed voor 150 plaatsen. Zo nodig kunnen de stoelen vervangen worden door banken, waardoor er nog eens vijftig plaatsen bij komen. Het kerkgebouw heeft beneden twee zalen en boven vier, die geschikt zijn voor catechese, verenigingen en vergaderingen.

Aan de bouw, die in juli 2009 begon, hebben veel vrijwilligers bijgedragen. Daardoor konden de kosten beperkt blijven tot iets minder dan 2 miljoen euro.

Bij het ontwerp van de kerk -getekend door architect Huls uit Staphorst- is een traditionele stijl aangehouden. Dat is te zien aan de rechthoekige vorm van de kerk, de authentieke kroonluchters en de plaatsing van de kansel. Het gebouw heeft dezelfde stijl als het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Harskamp en dat van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Rouveen. Ook die zijn van Huls.

Met de bouw van de nieuwe kerk is een einde gekomen aan een zwerftocht. Sinds 2004 kerkte de gemeente eerst afwisselend in een kerkgebouw in Kootwijkerbroek en een school in Barneveld. Vanaf 2006 ging men ter kerke in een kantoorpand. Daarna nam de snelgroeiende gemeente het oude kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld in gebruik.

De nieuwe kerk staat aan de Rietberglaan in Barneveld, op enige honderden meters afstand van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland, de Hoeksteen, en de nieuwe Adullamkerk van de gereformeerde gemeente.

De hersteld hervormde gemeente, die een streekfunctie heeft, telt leden uit Barneveld, Kootwijkerbroek en Voorthuizen.

Eerste steen kerk in Aalburg

Ds. B. C. Haverkamp legt vrijdagavond om 19.30 uur de eerste steen van het nieuwe kerkgebouw van de hervormde gemeente van Aalburg, zo deelt de kerkenraad van de hervormde gemeente in zijn laatste nieuwsbrief mee.

De hervormde gemeente Aalburg telt ongeveer 1200 leden. Er zijn twee morgendiensten en een avonddienst. De kerk is al lang te klein.

Plannen voor een nieuwe kerk dateren van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen hebben de kerkvoogden aan het kerkgebouw grenzende grond gekocht. In de jaren negentig bleek nieuwbouw financieel niet haalbaar. Mede dankzij subsidies en veel vrijwilligerswerk is die nu wel mogelijk.

Het nieuwe kerkgebouw komt op ongeveer 50 meter afstand van het oude gebouw en zal er qua steensoort en dakbedekking goed bij passen. Het gebouw zal 450 zitplaatsen krijgen, eventueel uit te breiden naar 600. De oude kerk telt circa 225 zitplaatsen.

Het multifunctionele gebouw krijgt diverse zalen voor gebruik door verenigingen. Op de zolder komt een eigen ruimte voor de jeugd. Het kerkgebouw moet rond maart 2012 klaar zijn. De kosten bedragen circa 2 miljoen euro. Scriba Jan de Bruin hoopt dat het eindbedrag door vrijwilligerswerk en inkoopvoordelen lager uitvalt.

Met de ingebruikname van de nieuwe kerk draagt de hervormde gemeente de oude kerk over aan stichting De Oude Kerk Aalburg, die het mogelijk zal maken om in de kerk ook andere activiteiten te organiseren, zoals huwelijksdiensten, zangavonden, lezingen en tentoonstellingen. "De kerkenraad houdt een vinger in de pap", zegt De Bruin.

Vier eeuwen Reformatie Aalburg

In Aalburg bestaat 400 jaar een protestantse gemeente. De leden van de hervormde gemeente ontvingen bij de laatste nieuwsbrief het boekje "400 jaar hervormde gemeente Aalburg". Tijdens de gemeenteavond na de eerstesteenlegging vrijdag (zie boven) zal dr. C. de Gast een lezing houden met als thema "Van oudste kerk tot jongste kerk".

In 1610 ging Aalburg over naar de Reformatie. In de begintijd van de Reformatie in deze streek zijn de gemeenten Wijk en Aalburg enige tijd gecombineerd geweest. Dit duurde tot 1616, toen ds. Jacobus Snoeck stierf. Hij was de eerste calvinistische predikant daar en stond van 1610 tot 1616 in Wijk en Aalburg. Aalburg kreeg zijn eerste eigen predikant in 1617. Dat was Johannes Theodori Cloppenburch, een geleerd man en een vurig contraremonstrant die in Bazel en Genève gestudeerd had.

Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

refdag.nl/grondvlak voor extra foto's van de genoemde kerkgebouwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.