Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Een vaatdoek met acht miljard bacteriën...

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Een vaatdoek met acht miljard bacteriën...

5 minuten leestijd Arcering uitzetten

Eten is bedorven als er meer dan tien miljoen bacteriën per gram in zitten. Dat lijkt veel, maar uit één bacterie kunnen zich in acht uur tijd zestien miljoen bacteriën ontwikkelen...

We laten het eten even liggen en we beginnen met de vaatdoek, in elke keuken prominent aanwezig. Daarmee maak je alles schoon... toch? Mmmm...
De Consumentenbond heeft ooit eens onderzocht hoeveel bacteriën er in een vaatdoek van een gemiddeld huishouden zitten: meer dan drie miljoen! Dan praten we maar niet over een studentenhuishouden; daar telde de vaatdoek bijna acht miljard bacteriën. Met zo’n vaatdoek maken we het aanrechtblad even ‘schoon’. Of we gebruiken die om de snijplank mee af te vegen, zodat we daarna op een ‘schone’ plank de groente kunnen snijden.

2000 per dag
Elke dag lopen ongeveer tweeduizend mensen in ons land een voedselinfectie op. Dat kan leiden tot misselijkheid, braken of diarree. Je voelt je dan zo slap als de vaatdoek die er misschien wel de oorzaak van was. In verreweg de meeste gevallen gaan de verschijnselen vanzelf weer over, maar in uitzonderingsgevallen raken organen blijvend beschadigd. Jaarlijks sterven rond de 75 mensen als gevolg van een voedselvergiftiging of -infectie. Mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen, zwangeren en ouderen lopen een groter risico om ziek te worden door een voedselinfectie.

Snelle groeiers
Bacteriën groeien niet boven de 60 graden en onder de 0 graden Celsius. Maar tussen de 15 en de 60 graden zijn ze in hun element, vooral in een vochtige omgeving, zoals de vaatdoek. Elke bacterie deelt zichzelf steeds in tweeën, waardoor er in een uur uit één bacterie al acht van die kleine ziekmakertjes zijn gegroeid. Die acht verdubbelen zich ook weer. In twee uur zijn er 64, in drie uur 512, enzovoort. Na acht uur zijn er uit die ene bacterie zestien miljoen ontstaan.
Bacteriën als Campylobacter, Salmonella en Staphylococcus aureus zijn het meest berucht. De eerste twee soorten zitten vaak op rauw (kippen)vlees, de laatste zit bij ongeveer de helft van de mensen op de huid. Komen deze bacteriën in grote hoeveelheden via je handen of via de vaatdoek in je eten, dan kun je daar behoorlijk ziek van worden. Hier volgen wat tips om dit te voorkomen.

Elke dag een schone
- Spoel de vaatdoek na gebruik goed uit, wring hem uit en laat hem drogen. Bacteriën kunnen niet groeien als er geen vocht is.
- Neem elke dag een schone vaatdoek.
- Was de vuile vaatdoek op minimaal 60° C.
- Gebruik de vaatdoek alleen voor het afnemen van tafels en aanrecht

Kopen
Het eten dat u in de winkel koopt, is in principe veilig. Maar als u goed oplet, verkleint u de kans dat u een voedselinfectie oploopt.
- Gekoelde producten als laatste: Vlees, vis en diepvriesproducten kunt u het beste als laatste in de winkelwagen doen. Doordat de temperatuur ineens stijgt als ze uit de vriezer worden gehaald, bederft het product sneller.
- Let op de houdbaarheidsdatum: Vooral erg bederfelijke producten, zoals vlees, vis of gesneden groente, hebben vaak een korte houdbaarheidsdatum.

Wassen
-Handen wassen: De hele dag door komt u in aanraking met ziekmakers die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Was daarom uw handen met zeep voordat u het eten gaat bereiden. En doe dat zeker na een bezoek aan het toilet, na het aanraken van (huis)dieren en na het verschonen van een baby.
- Houd rauw en gaar eten apart: Wanneer gaar eten na bereiding in contact komt met rauw eten (denk aan vleessap of rauwe groente via mes of snijplank), kunnen ziekmakers zich verspreiden op het gegaarde eten.
- Spoel snijplank en mes af: Spoel materiaal dat met rauw vlees in aanraking is geweest af met heet water en zet het dan bij de afwas. Wanneer dezelfde materialen meteen weer voor iets anders worden gebruikt, was ze dan eerst af met sop en heet water.
- Groente en fruit goed wassen: Was groenten en fruit onder stromend water, zeker als u ze rauw eet.

Verhitten
- Vlees en vis goed verhitten: Door het goed verhitten van vlees of vis doodt u de schadelijke bacteriën of virussen. Verhit warm eten daarom door en door. Draai het product in een koekenpan regelmatig om en controleer of het volledig is gegaard voor u het opeet.
- Schep eten om in de magnetron: Eten in de magnetron wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is. Schep het eten daarom een paar keer om tijdens het verwarmen.
- Verhit kiemgroente: Ook op kiemgroente, zoals taugé, kunnen ziekmakers voorkomen. Door kiemgroente onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd, worden alle bacteriën of virussen gedood.

Koelen
Door bederfelijk eten goed gekoeld te bewaren, groeien ziekmakers minder snel uit tot gevaarlijke hoeveelheden. Bij een lagere temperatuur vermeerderen ze zich minder snel.
- Zet eten binnen twee uur terug in de koelkast: Haal niet meer uit de koelkast dan je nodig hebt. En zet het na gebruik zo snel mogelijk terug in de koelkast. Ziekmakers groeien dan minder snel uit tot gevaarlijke hoeveelheden. De ziekmakers zelf kun je met verhitting nog doden, maar dat maakt de gifstoffen die ze inmiddels aangemaakt kunnen hebben niet onschadelijk.
- Eet restjes binnen twee dagen: Bewaar restjes in goed gesloten bakjes in de koelkast. Eet ze binnen twee dagen op.
- Zet de koelkast op 4° C: Bij deze lage temperatuur groeien bacteriën en schimmels nauwelijks.
- Ontdooi eten in de koelkast: Laat voedsel niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het vlees afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast.


Zo eet u veilig

- Neem elke dag een schone vaatdoek en was hem op 60° C.

- Doe gekoelde producten als laatste in de winkelwagen.

- Was uw handen voordat u gaat koken, zeker na toiletbezoek.

- Vermijd contact tussen gaar en rauw voedsel.

- Verhit vlees door en door en draai het om in de pan.

- Zet eten binnen twee uur terug in de koelkast.

- Eet restjes binnen twee dagen op.

- Schep eten in de magnetron een paar keer om.

- Zet de koelkast op 4° C

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 november 2015

Terdege | 100 Pagina's

Een vaatdoek met acht miljard bacteriën...

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 november 2015

Terdege | 100 Pagina's