+ Meer informatie

Geluk van ouders steeds meer afhankelijk van kinderen

4 minuten leestijd

Ouders en kinderen hebben elkaar nodig. In die wederzijdse afhankelijkheid zit wel een ontwikkeling. Bij het opgroeien van de kinderen blijkt dat zij steeds minder afhankelijk worden van de ouders en de ouders steeds meer van hen. Eerst is er een situatie waarin de ouders geheel voor de kinderen moeten zorgen. Op het laatst kan er een situatie zijn waarbij de kinderen voor de ouders moeten zorgen. Ouders worden niet alleen in de concrete zorg afhankelijker van hun kinderen. Het gaat om meer dan boodschappen doen voor een bejaarde Riöedér. Ook voor hun geluksgevoel worden ouders steeds ; afhankelijker van hun kinderen. Dat begint al bij de geboorte van de kinderen. Een kersverse moeder straalt met het kind in haar armen. Dat doet ze niet omdat zij het kind gelukkig maakt, maar omdat het kind haar gelukkig maakt. Als het goed gaat met de kinderen, gaat het goed met (de meeste) ouders. Als zoonlief niet goed kan meekomen, doet dat zijn ouders verdriet. Als hij een goede baan krijgt, zijn zijn ouders trots op hem.

Helaas voor de ouders heeft in de kinderen een omgekeerde ontwikkeling plaats. Bij het opgroeien worden zij voor hun geluksgevoel steeds minder afhankelijk van de ouders. In de kinderjaren is het geluk van de ouders het geluk van de kinderen. Daarna neemt dat af Opgroeiende kinderen richten zich op vrienden en later op eigen man of vrouw en kinderen. Terwijl de ouders voor hun welzijn steeds meer prijsstellen op het contact met hun kinderen, neemt de behoefte aan dat contact bij veel kinderen af Hierin zit iets van tragiek. Als jonge kinderen hopen op de gezellige aanwezigheid van hun vader, is hij bijna nooit thuis of is hij druk met zichzelf Als de vader in het bejaardenhuis zit en alle tijd heeft voor zijn kinderen en teert op het contact met hen, hebben zij geen tijd voor hem en er ten diepste niet meer zo'n behoefte aan. 's Zondags op de koffie gaan, is wat hen betreft voldoende.

 Een illustratie van de zich wijzigende verhouding tussen ouders en kinderen betreft het gesprek tussen hen. Als het erop aankomt blijken ouders in toenemende mate behoefte te hebben aan gesprekken met hun kinderen, en kinderen hebben in afnemende mate behoefte aan gesprekken met de ouders. Dat is een schok voor ouders, die het voor het eerst constateren bij hun kinderen als die puber worden. Zij willen alles nog weten van hun kinderen, maar . die vertellen lang niet alles meer aan hen. Meestal trekt dat na de puberteit wel een beetje bij, maar het wordt nooit meer zoals in de kinderjaren. De ouders hebben ook bij gehuwde kinderen meer behoefte aan gesprek dan die kinderen met hun ouders. Een oudere moeder vertelt misschien alles aan haar zoon, haar kleine of grote problemen en haar bezigheden. Ze vertelt wie er op bezoek geweest zijn en wat de buurvrouw zei toen ze vanmorgen de was aan de lijn hing. Diezelfde zoon kan op de vraag van zijn moeder hoe het op zijn werk gaat, antwoorden met niet meer dan „Goed!" Hij wil niet in details treden. Terwijl vrij veel ouders hun hart wensen te luchten bij de kinderen, beperken veel kinderen zelfde gesprekken met de ouders tot koetjes en kalfjes. Sommige ouders laten het dan met pijn in het hart na om serieuze zaken met hun kinderen aan de orde te stellen. Nu de les:
* Als u een ouder bent die zich opwindt over het slechter wordende contact met uw kinderen, denk dan eens aan uw relatie met uw ouders. Is die zoveel beter (geweest)? Vertelde (vertelt) u alles aan uw ouders? 
* Als u oudere ouders hebt, houdt er dan rekening mee dat zij soms behoefte aan gesprek hebben met u over meer dan de dingen van alledag. Sta daarvoor open en maak er tijd voor vrij. Vergeet niet dat hun welzijn alles te maken heeft met hun kinderen, met u dus. 
* Denk niet dat mensen zonder kinderen daaraan gewend zijn als ze oud zijn geworden. Juist dan kunnen zij het contact met eigen (klein)kinderen erg missen. 
* Als u kinderen hebt, verspeel hun liefde niet. U hebt hen, vroeg of laat, voor uw welbevinden harder nodig dan zij u.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.