+ Meer informatie

Miljoeneninvestering in Hoog Catharijne

Sociale veiligheid moet groter worden

2 minuten leestijd

UTRECHT - In de komende jaren zal er voor 1,3 miljard gulden worden verbouwd in en om het Utrechtse winlcel- en kantorencentrum Hoog Catharijne. De gemeente Utrecht presenteerde gisteren een projectplan dat onder andere bedoeld is om de sociale veiligheid rond het centrum te verhogen. Het plan voorziet ook in verdubbeling van het Centraal Station van Utrecht, om tegemoet te komen aan het streven van de overheid het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren.

Het Utrechtse project is minstens zo ingrijpend als het centrumplan van Amersfoort, maar politiek minder omstreden. B en W van Utrecht zijn dan ook niet bang voor een politieke aardverschuiving, zoals die zich in Amersfoort heeft voorgedaan.

Of het plan zoals het er nu ligt daadwerkelijk uitgevoerd wordt, hangt volgens wethouder dr. G. Mik (PvdA) vooral af van de bijdrage die de overheid gaat leveren aan de financiering. Naast Utrecht nemen ook het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, de Nederlandse Spoorwegen en de Jaarbeurs deel aan de uitvoering van het zogenaamde Utrecht City Project (UCP). De gemeente verwacht dat, na aftrek van de subsidies, de begroting nog een gat vertoont van zo'n 300 miljoen gulden. Dit najaar krijgt de gemeente uitsluitsel over de hoogte van de overheidssubsidie. In 1992 volgt dan nog de afwikkeling van het besluitvormingsproces, zodat pas over anderhalf jaar de eerste schop de grond in gaat.

Extra tunnels

Om de barrière die nu nog gevormd wordt door het spoorwegtracé enigszins te doorbreken, is in het UCP de bouw van twee extra verkeerstunnels onder het spoor opgenomen. De halteplaats van de bussen die de aansluiting verzorgen op het spoorwegnet, zal geheel ondergronds gemaakt worden. Het Centraal Station wordt voorzien van twee 'voorkanten' waarin via het zogenaamde kiss-and-ride-systeem passagiers afgezet kunnen worden. Uitbreiding van de openbaar vervoersvoorzieningen is nodig omdat NS verwachten dat het aantal in-, uit- en overstappers in Utrecht binnen twintig jaar zal verdrievoudigen tot 200.0(K) per jaar.

Om de sociale veiligheid rond het Hoog Catharijnecomplex te verhogen, worden er volgens het huidige plan ook 710 woningen gebouwd. Volgend jaar beslist de raad over het plan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.