+ Meer informatie

Ds. M. BAAN

3 minuten leestijd

Dinsdagmiddag 5 juni jl. hebben we onze vriend en mede-redactielid van ons blad Ds. M. Baan te Driebergen nog een keer bezocht. Hij was al zeer zwak en kon niet meer spreken. Het was de laatste dagen hard achteruit gegaan. Het einde was spoedig te verwachten.

Dat einde kwam donderdagmorgen 7 juni.

Hij heeft een langdurige lijdensweg gehad. We hebben daarvan geheel in overeenstemming met de begeerte van Ds. Baan daar tevoren nooit melding van gemaakt in ons blad. Voorzover zijn krachten het toelieten heeft hij nog allerlei arbeid verricht en ook nog het een en ander voor ons blad gedaan. Bij het minder worden van zijn krachten werd hij steeds meer uitgeschakeld.

Het is voor hem een moeilijke weg geweest, maar de Heere heeft het welgemaakt. We lezen in Psalm 41: de Heere zal hem ondersteunen op het ziekbed, in zijn krankheid verandert Gij zijn ganse leger. Dat mocht ook Ds. Baan ervaren. Zijn vrouw vertelde voor we heengingen hoe de Heere verandering gegeven had en de zieke getuigen mocht vrede te hebben door het bloed des kruises. Nu was er een verlangen om heen te gaan.

We waren verblijd dit te horen. Dat maakt het afscheid gemakkelijk en is tot troost voor de achterblijvenden.

Op onze laatste ontmoetingsdag hebben we zijn groeten nog aan alle vrienden overgebracht. Ds. Baan is zelf nooit op een onzer ontmoetingsdagen geweest. Meer dan eens zou hij er gesproken hebben, wanneer hij daar lichamelijk toe in staat was geweest. Het was voor hem teleurstellend, dat hij dit niet kon. Hij zou zo graag nog eens in Dordt, waar hij zovele jaren gestaan heeft, de vrienden toegesproken hebben, maar dat was niet mogelijk. Van verre heeft hij wel meegeleefd, zoals bleek uit de belangstelling, die hij later aan de dag legde. Dat is ook te begrijpen.

Ds. Baan was het juist, die met de gedachte naar voren kwam om door ontmoetingsdagen nauwere contacten met de vrienden van ons blad tot stand te brengen. Al heeft hij dan zelf die dagen niet kunnen bij wonen, hij heeft toch het goede ervan mogen horen en dat heeft hem tot blijdschap gestemd.

En nu is hij niet meer. Hij heeft zijn taak op aarde volbracht en het loon ontvangen van een getrouwe dienaar. Het aarden vat is gebroken, maar de schat, het Woord des Heeren, blijft en het werk des Heeren gaat door.

De oogst is groot en de arbeiders zijn weinig. De Heere geve gebed om de uitzending van arbeiders in de oogst.

In het volgende nummer hopen wij een verslag van de begrafenis op te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.