+ Meer informatie

Onduidelijkheid in conflict VS-Japan

Geen documenten in Tokio

3 minuten leestijd

TOKIO — De Japanse regering heeft vrijdag verklaard ^^^J^ stond"°^ °"''^'^ Amerikaanse If niet over documenten te beschiicken, die de bewering Prem^w zTnko suzuki vroeg het miin een vroegere Amerikaanse diplomaat zouden kunnen nisterie vari buitenlandse zaken het beidersteunen, dat de Amerikaanse marine ruim 20 jaar ge- ^'en nreU%l?et"oe":L"e*Tere'"S ien atoombommen had opgeslagen aan boord van een spraken van Reischauer, dat schepen

U'_ j i. ,,i 1 j T _ 1 X I I rv van de Amerikaanse vloot met kernwa

hip dat vlak voor de Japanse kust voor anker lag. De rege- pens aan boord Japanse havens mogen [Ig gelooft dat het verhaal slechts op ongegronde geruchten aandoen en door Japanse wateren mo
TUSt. Wij hebben geen documenten die ere overeenkomen. Wij geloven dat de lerikaanse regering zich trouw heeft louden aan haar gedane toezeggin1 en wij geloven daarom, dat het niet gelijk is", aldus het Japanse minisie van buitenlandse zaken in zijn ste officiële reactie op de bewerin1 van Alexis Johnson, voormalig lerikaans ambassadeur in Tokio, e uitlatingen lijken gebaseerd op t hij van anderen heeft gehoord, dus iet voor ons moeilijk om nader specic commentaar te leveren", aldus het listerie.

Grote koppen
iet nieuws bereikte Japan net op tijd )r de middagedities en kranten in To, die de afgelopen week breedvoerig idacht hebben besteed aan een converse over de aanwezigheid van nwapens aan boord van Artierimse schepen die Japanse havens idoen, brachten de nieuwe ontwiking mefgrote koppen. bhnson, een voormalige plaatsverigend onderminister van buitendse zaken en ambassadeur in Tokio 1 1966 tot en met 1969, verklaarde in ishington dat de bommen voor de te van 1961 waren opgeslagen aan )rd van een landingsvaartuig van de lerikaanse mariniers op Iwakuni in : westen van Japan. Iwakuni ligt nog 40 kilometer van Hiroshima, de ste stad ter wereld die door een omontpioff ing werd verwoest, ohnson zei dat toen de toenmalige lerikaanse ambassadeur Edwin '^ <=> '^ '=' gen varen, ondanks de Japanse politiek

Paul Nitze, toen assistent-minister van defensie, bevestigde het verhaal van Johnson en zei dat de wapens vervolgens verplaatst waren naar Okinaom zulke wapens van zijn grondgebied sinds 1960 tussen de Verenigde Staten te weren. Volgens Reischauer bestaat en Japan een ongeschreven overeenkomst inzake het vervoer van kernwapens. Zijn uitlatingen zijn door de regering in Tokio met klem tegengesproken.

Eerder vrijdag herhaalde Suzuki in het parlement dat het uit 1960 daterende veiligheidsverdrag tussen Japan en de V.S. de invoer van kernwapens in Japan zonder voorafgaand overleg verbiedt. Tevens zei hij dat Japan elk Amerikaans verzoek om kernwapens naar of door Japans grondgebied te vervoeren zal afwijzen.

De onthullingen van Reischauer, thans hoogleraar aan de universiteit van Harvard, hebben in Japan grote politieke beroering gewekt en voor Suzuki de grootste crisis van zijn tien maanden oude regering veroorzaakt.

Verzoekschrift

Intussen heeft een groep overlevenden van de atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki vrijdag bij de Amerikaanse ambassade in Tokio een brief overhandigd, waarin president Ronald Reagan wordt gevraagd 'alle kernwapens te verwijderen, die volgens hen op Amerikaanse bases in Japan liggen opgeslagen. Amerikaanse functionarissen namen de brief in ontvangst, maar wilden geen commentaar leveren.

De groep, die zich Hidankyo (raad van slachtoffers van atoombommen) noemt, richtte tevens een afzonderlijke oproep tot Suzuki om' de zogeheten ,,niet-nucleaire beginselen" in Japan tot wet te verheffen. Deze drieledige principes, in 1968 door de regerende liberale democratische partij geformuleerd, verbieden de produktie, het bezit en de invoering van kernwapens in Japan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.