+ Meer informatie

Vrouwelijke vlieger bij Transavia

1 minuut leestijd

SCHIPHOL — Bij de charter luchtvaartmaatschappij Transavia Holland is de eerste vrouwelijke verkeersvlieger in dienst getreden. Volgende week zal de 30jarige Cockie van Giessel uit Hoofddorp als co-piloot op de Boeing 737 gaan vliegen.

Cockie van Giessel heeft een negen-jarige Transavia carrière achter de rug. Na eerst als secretaresse te hebben gewerkt kwam zij in 1972 bij de luchtvaartmaatschappij als stewardess in dienst. De oelangstelling voor het vliegen had zij van jongsaf aan al, bijgebracht door haar vader die actief zweefvlieger was.

Zij begon in 1970 met het volgen van vlieglessen voor een sportbrevet. Na vier jaar als stewardess te hebben gevlogen, stapte zij over naar de afdeling operations, de afdeling van waaruit alle vluchten van de maatschappijen worden begeleid. Na korte tijd werd zij aangesteld als operations-officier, een baan die bij Transavia tot dan toe nog niet eerder door een vrouw was vervuld. In haar vrije tijd ging zij door met haar vlieglessen die zij zelf financierde. Het laatste benodigde examen, voor het type-brevet Boeing 737, behaalde zij onlangs in een van de toestellen waarop zij binnenkort als co-piloot zal gaan vliegen.

Cockie van Giessel is momenteel de enige Nederlandse vrouwelijke verkeersvlieger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.