+ Meer informatie

Protestant Reformed Churches uit isolement

Waarnemer naar oecumenische raad

1 minuut leestijd

GRAND RAPIDS - Na vele jaren van traditionele afzijdigheid heeft de synode van de Protestant Reformed Churches, een behoudend gereformeerd kerkverband in Noord-Amerika, besloten een waarnemer naar de Noordamerikaanse Presbyteriaanse en Gereformeerde Raad te sturen. Dat is een opvallende stap voor een kerkverband dat bekend staat vanwege zijn kritische distantie tegenover andere calvinistische kerken, met name de Christian Reformed Church.

De Protestant Reformed Churches zijn in de jaren twintig ontstaan na onenigheid binnen de Christian Reformed Church. De centrale figuur hierin was ds. Herman Hoeksema, die de kuyperiaanse leer van de algemene genade had bekritiseerd en daarom werd geschorst. Enkele predikanten en een paar duizend leden volgden hem. Daaruit ontstonden de Protestant Reformed Churches.

Deze kerk beleefde vervolgens in 1953 weer een scheuring. Met haar 6000 leden is de kerk momenteel net zo groot als in 1953, toen zij twee derde van haar belijdende leden verloor. Die zijn inmiddels goeddeels teruggekeerd naar de Christian Reformed Church.

Leer van Hoeksema

De Protestant Reformed Churches zijn vooral bekend als een hechte kerkelijke gemeenschap, die een sterke uniformiteit in leer en leven toont. Predikanten, ouderlingen en belijdende leden worden geacht tot in details de leer van Herman Hoeksema te volgen.

Er zijn 27 gemeenten, met 25 predikanten (en 6 emeriti), drie professoren, een theologische hogeschool, een uitgeverij en een theologisch maandblad, The Standard Bearer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.