+ Meer informatie

Minister blijft bij inbeslagname auto's

Duidelijkheid voor politie noodzakelijk

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Hirsch Ballin van justitie is niet van plan om liet beleid van politie en openbaar ministerie wat betreft de inbeslagname van auto's van hardrijders te wijzigen.

Dat schrijft de bewindsman in antwoord op schriftelijke vragen van het D66-kamerlid Wolffensperger. Het huidige beleid houdt in dat de auto van een automobilist die meer dan 70 kilometer te hard rijdt door de politie in beslag genomen wordt. Rijdt een automobilist meer dan 50 maar minder dan 70 kilometer te hard, dan wordt zijn auto alleen in beslag genomen als hij roekeloos of gevaarlijk rijdt. Vervolging vindt in dit geval alleen plaats als de betrokken automobilist zich al eerder aan hetzelfde vergrijp heeft schuldig gemaakt.

Deze regels, die opgesteld zijn door de procureurs-generaal, zijn volgens minister Hirsch Ballin vooral bedoeld om duidelijkheid te verschaffen aan de politie en het openbaar ministerie. Naar het oordeel van de minister kan het voertuig waarmee de verkeersovertreding is gepleegd door de rechter verbeurd worden verklaard.

Geen overleg

De minister spreekt tegen dat Justitie de omvang van het verschijnsel heeft onderschat. „Men koesterde geen concrete verwachtingen ten aanzien van het aantal inbeslagnemingen. In de maand mei werden in het hele land ongeveer zestig auto's op basis van de nieuwe richtlijn in beslag genomen. Dit heeft niet tot capaciteitsproblemen geleid".

Volgens Hirsch Ballin zijn de kantonrechters niet vooraf geconsulteerd, omdat zij alleen worden geraadpleegd over richtlijnen waarvan bekend is dat ze een grote stroom van processen-verbaal zullen opleveren. Het is ondertussen bekend dat de kantonrechters in ons land in de meeste gevallen niet overgaan tot inbeslagname van auto's, omdat zij de strafmaat in geen verhouding vinden staan tot de overtreding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.