+ Meer informatie

Bijbelvereniging heeft kwart miljoen te kort

Geen reserves, toch Bijbels besteld

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het vorig jaar bestaande tekort van ongeveer 125.000 gulden is geheel weggewerkt. Maar voor de betaling van reeds gedane bestellingen, ter waarde van 260.000 gulden, is geen enkele financiële reserve aanwezig". Dat staat in het 43e jaarverslag van de "Bijbelvereniging voorheen De Nederlandse Gideons" in Den Haag.

De vereniging stelt zich ten doel Bijbels te verspreiden in hotels en ziekenhuizen, op schepen en in gevangenissen. Thans zijn in meer dan 2500 hotels, bungalowparken, ziekenhuizen, gevangenissen en op schepen (sinds 1948) meer dan 117.000 Bijbels of bijbelgedeelten gekomen.

Er zijn Bijbels (dat wil zeggen de Nieuwe Vertaling van het Nieuwe Testament en het boek der Psalmen) beschikbaar in het Nederlands, het Nieuwe Testament is beschikbaar in het Duits, Engels, Frans en Nederlands en er is een Engelse uitgave (King James) van de hele Bijbel.

De Vereniging wijst erop dat steeds meer Bijbels moeten worden geplaatst. Veel Bijbels moeten worden vervangen, maar er worden er ook veel meegenomen. Het gaat daarbij om jaarlijks negenduizend Bijbels.

Wel besteld

Bij het Nederlands Bijbelgenootschap zijn nu 40.000 Nieuwe Testamenten besteld in het Duits, Engels, Frans en Nederlands voor in totaal 260.000 gulden. Maar de hele som moet nog worden bijeengebracht, zo meldt het jaarverslag. Het werk wordt mogelijk gemaakt door 1556 leden, 980 contribuanten en 5489 begunstigers. Men krijgt geen subsidie. Het budget bedraagt jaarlijks rond de 350.000 gulden.

In het jaarverslag staat ook een verantwoording van de giften (in totaal 114.088,35 gulden) van de kerken. De Hervormde Kerk droeg in 1990 het meest bij: bijna 50.000 gulden. Daarna kwamen de Gereformeerde Kerken met 30.000 gulden. De Remonstrantse Broederschap zit met 76 gulden het laagst, gevolgd door de Evangelisch-Lutherse Kerk met 105 gulden. De Algemene Doopsgezinde Sociëteit zit daar met een bijdrage van 250 gulden weer boven. De Vergadering van Gelovigen gaf 10.000 gulden, de Gereformeerde Gemeenten maakten 4525 gulden over en de Christelijke Gereformeerde Kerken droegen 4407,35 gulden bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.