+ Meer informatie

Vorig jaar bijna duizend faillissementen in bouw

Woningbouwprogramma blijft iets achter

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Vorig jaar werden er In de sector bouwnijverheid en installatiebedrijven bijna duizend faillissementen uitgesproken, om precies te zijn 962. De maandeti oktober en december bleken in dit opzicht veeleisend te zijn met respectievelijk 125 en 115 uitgesproken faillissementen.

staatssecretaris Brokx (van Volkshuisvesting) heeft deze cijfers aan de Tweede Kamer meegedeeld in antwoord op vragen over de voortgang van de produktie van de volkshuisvesting. In dat antwoord zet de staatssecretaris uiteen, dat een verdere uitbreiding van het landelijk woningbouwprogramma — hoe wenselijk dit ook voor de bouw zou zijn — in financieel opzicht niet haalbaar is.

Overzicht

De staatssecretaris heeft de Kamer ook een overzicht gezonden van de voortgang in de woningbouw. Daaruit blijkt, dat de ontwikkelingen in de woningwet- en premiecorporatie A-woningen aanleiding geven tot de veronderstelling dat het programma zal worden gehaald. De ontwikkelingen in de sector premiehuurwoningen wettigen — aldus de staatssecretaris — de veronderstelling, dat het programma 1981 spoedig zal worden gehaald. Ondanks de hoogte van de hypotheekrente en de stagnatie in de inkomens-ontwikkelingen blijft de vraag naar goedkope koopwoningen groot. De uitgifte van woningen in de premiekoop B-sector loopt verhoudingsgewijs minder spoedig, al valt een vergelijking met 1980 positief uit.

Het ziet er naar uit, dat het programma van 17.000 premiekoop B-woningen niet zal worden gehaald. De staatssecretaris concludeert, dat het planaanbod in de gesubsidieerde nieuwbouw op een hoog niveau ligt. De ontwikkelingen in de vrije sector geven hem aanleiding tot de veronderstelling dat voor maximaal 12.000 woningen bouwvergunningen zullen worden afgegeven. Tegenover de terugval in deze sector zal — zo meent hij — een uitgifte in de gesubsidieerde sector staan, die sinds een lange reeks van jaren niet meer zo hoog is geweest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.