+ Meer informatie

Ritzen schrapt subsidie voor Nijenrode

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Ritzen van onderwijs wil de subsidie voor de universiteit voor bedrijfskunde Nijenrode in Breukelen schrappen. De bewindsman zal dit bekendmaken in de onderwijsbegroting voor 1992, die op Prinsjesdag wordt gepubliceerd.

Ritzen betaalt Nijenrode op dit moment jaarlijks bijna 12 miljoen gulden. De bewindsman wil dat dit bedrag in de toekomst vooral door de 600 studenten van de wetenschappelijke opleiding tot manager in Breukelen wordt opgebracht.

Ritzen wil verder ook de studiefinanciering voor studenten die een volledige dagopleiding aan een particuliere onderwijsinstelling volgen, aanpakken. Als het aan de bewindsman ligt, vervalt voor deze studenten aan instituten als bij voorbeeld de dagschool van de secretaresse-opleiding Schoevers straks de studiebeurs.

Op dit moment ontvangen ongeveer 2500 studenten op de particuliere onderwijsinstellingen een studiebeurs. Het schrappen daarvan levert Ritzen jaarlijks 15 miljoen gulden op.

Nijenrode heeft een jaarbudget van 30 miljoen gulden. Naast de susbsidie van Ritzen ontvangt de universiteit jaarlijks 10 miljoen gulden van het bedrijfsleven. Verder betalen de studenten collegegeld en. als zij op de campus van de universiteit wonen, een vergoeding voor huisvesting en voeding op de universiteit.

De eerste drie jaar bedraagt het collegegeld op Nijenrode 290i5 gulden. In het vierde jaar, de opleiding tot het „master", gaat dit bedrag tot 12.600 gulden omhoog. De 550 studenten die op de campus wonen, betalen daarvoor jaarlijks nog eens 13.000 gulden.

Als Ritzen zijn zin krijgt, stijgen deze bedragen met ongeveer 20.000 gulden per student per jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.