+ Meer informatie

Groot misbaar

2 minuten leestijd

De droefheid naar de wereld kan ontstaan uit het gestel, uit maag en zenuwen, uit een donker voorgevoel, uit vrees voor straf en voor de hel. Bovendien kan iemand het gemakkelijk op een treuren zetten, omdat hij bij de ware godzaligen menigmaal zulkeen diepe droefheid, algehele verslagenheid en verbrijzeling waarneemt; dan zoekt zulk een die in alles na te bootsen, in de mening, dat hij zó verkrijgen zal, wat hij denkt dat goed is in de ogen van God.

Er zijn er, die bedroefd zijn en groot misbaar maken, omdat hun zonden en hun schandelijk doen, dat zij lang met de mantel van vroomheid en heiligheid bedekt hebben, voor de mensen openbaar is geworden, terwijl weer anderen zich treurende aanstellen, omdat zij bang zijn, dat hun verborgene dingen openbaar zullen worden; zij hebben een grote misdaad begaan en willen die daarmee bedekken, dat zij over de grootheid van hun zonden spreken en zich daarover treurig aanstellen! Zo zijn er ook, die zich willens en wetens in het verderf hebben gestort, en nu geen middel of uitkomst meer zien, om zich te herstellen.

Ziedaar allerlei droefheid naar de wereld, welke daaruit ontstaat, dat men het bij en in de wereld niet vinden kan, en het nochtans bij de wereld zoekt; en zulk een droefheid wil men voor droefheid naar God laten doorgaan. Er wordt dan veel van zonden gesproken, men bedient zich zelfs van de sterkste uitdrukking over zijn vloekwaardigheid, en het is alleen, omdat het geweten in de weg is, dat men de wereld niet meer zo ongestoord en zonder zich om mensen te behoeven te bekreunen, genieten kan.

H. F. Kohlbrugge

(„De ware Zeffbeproeving")

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.