+ Meer informatie

Russisch kraakpand door ME ontruimd

Buiten gebouw ongeregeldheden

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Om kwart over twee gistermiddag heeft de mobiele eenheid het gekraakte Russische pand in de Honthorststraat ontruimd. De mensen die zich in het pand bevonden werden niet gearresteerd, maar op straat gezet.

De politie kwam het pand binnen door met een motorzaag de toegangsdeur te openen. Twee politiemannen in burger gingen hierna het pand binnen. Aan de ontruimingsactie van het gekraakte pand hebben 150 leden van de Mobiele Eenheid deelgenomen, verdeeld over twee parate peletons, een branden traangasgroep en een aanhoudingseenheid. De laatste behoefde echter niet op te treden.

Nadat burgemeester Polak gistermorgen een brief bij de krakers liet bezorgen, waarin hij de krakers sommeerde het pand, dat de diplomatieke status heeft, te ontruimen vroegen de krakers uitstel. Dit werd door de burgemeester geweigerd, waarna omstreeks twee uur de ontruiming werd ingezet. Dit gebeurde door het verwijderen van ongeveer tweehonderd mensen, die zich bij het pand hadden verzameld. Vervolgens zette de politie de Honthorststraat, tussen Museumplein en Ruysdaelkade af.

Bij het Amerikaans consultaat op het Museumplein, vlakbij het bewuste pand aan de Honthorststraat, sneu. velden de ruiten. Her en der stonden kleine groepen demonstranten met gebalde vuisten te zwaaien naar de leden van de mobiele eenheid, die met twaalf busjes waren aangevoerd.

Katapults

Inmiddels zijn in het ontruimde pand enkele Russische autoriteiten aangekomen die overleggen over een eventuele terugtrekking van de politie uit het gebouw.

De demonstranten blijken een nieuw wapen in de strijd te hebben gegooid. Geconstateerd is, dat de ME werd beschoten met katapults waarbij knikkers als munitie werden gebruikt, aldus een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.