+ Meer informatie

Correspondent NRC China uitgewezen

Gedrag niet toelaatbaar''

2 minuten leestijd

DEN HAAG/PEKING — De Chinese regering heeft besloten de correspondent van NRC/Handelsblad in Peking, Willem van Kemenade, het land uit te zetten, zo meldt het Franse persbureau AFP maandag.

Hoofdredacteur Spoor van NRC/Handelsblad heeft inmiddels contact met de Chinese vertegenwoordiging in Den Haag gehad. Tijdens die ontmoeting is het woord „uitzetting" eveneens gevallen, zo bevestigt adjunct-hoofdredacteur • Soetenhorst desgevraagd. Vandaag praat NRC/Handelsblad weer met de Chinese zaakgelastigde en hoopt te horen waarom de Chinezen Van Kemenade willen uitzetten.

Status

Officieel weet de leiding van NRC/Handelsblad ook niet meer dan dat Van Kemenade en zijn vrouw - een Taiwanese - zich hebben bezig,zetgehouden met „activiteiten die niet in overeenstemming zijn met de status combi0915van een correspondent en een lid van zijn gezin". Van Kemenade is verder elke uitleg geweigerd over de aard van de feiten die hem verweten worden.

Volgens AFP zou het de eerste keer sinds vier jaar zijn dat China een buitenlandse journalist de deur wijst.

Ontoelaatbaar

Een woordvoerder van de Chinese regering beschuldigde de 38-jarige Van Kemenade er maandag van „zich volgens het betrokken ministerie op ontoelaatbare wijze te hebben gedragen". Waarnemers veronderstellen dat het „betrokken ministerie" dat van binnenlandse veiligheid is. De woordvoerder gaf niet aan wanneer Van Kemenade China moet verlaten. Hij zei dat zijn regering NRC/Handelsblad heeft aangeraden Van Kemenade terug te roepen en een opvolger voor te stellen.

Volgens waarnemers willen de Chinese autoriteiten de maatregel tegen het echtpaar Van Kemenade in verband brengen met het verzamelen van inlichtingen ten behoeve van Taiwan, waarvan de afgelopen weken in de pers melding is gemaakt. Sedert eind maart, zó melden krantenberichten, is een vijftiental aanhoudingen verrricht wegens spionage voor Taiwan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.