+ Meer informatie

[Indonesië is aan hervorming toe

De Koning bezorgd over armoede

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — De armen van Indonesië hebben weilig aan de indrukwekkende economische groei die dat land loormaakt. Nog steeds moet veertig procent van de Indonesische bevolking van 147 miljoen mensen leven van niet neer dan twintig gulden per maand en nog steeds neemt de verkloosheid jaarlijks toe met twee miljoen mensen.

De problemen van armoede en werkKjsheid zijn zo ontzaglijk, dat, voor öe idonesische regering geen andere weg verblijft dan een radicale, structurele ervorming. Minister De Koning van ntwikkelingssamenwerking heeft dit insd&gmorgen gezegd bij de opening an de jaarlijkse conferentie van de InJrgouvemementele groep voor Indoesië (IGGI), een groep van landen en itemationale instellingen, die samenwerken bij het verlenen van hulp aan idonesië. Nederland is voorzitter van eze conferentie, die- daarom door onze linister van ontwikkelingssamenwering werd geopend.

Pluim voor leiders
Minister De Koning prees de Indoneische leiders, die hij competent noeme en die hij complimenteerde voor de idrukwekkende resultaten, zoals hij ei, van hun -economische beleid. In 980 was de economische groei van IniOnesië aanzienlijk. De verbeteringen p sociaal gebied, waarmee in vorige jaen een aanvang was gemaakt, werden oortgezet. Goede voortgang werd ook emaakt op het gebied van de opvoeing, de gezondheidszorg en de bevol:ingsvoeding.

Hulp Westen nodig

De Indonesische leiders kunnen teecht trots zijn op deze indrukwekkenle cijfers, zei minister De Koijing. Daar' taat echter tegenover, dat de armen an de bevolking daar zeer weinig aan lebben. De gemiddelde levensduur van Ie Indonesiërs is niet meer dan 55 jaar. Jen oplossing voor de problemen van irmoede en werkloosheid moet onveririjld worden gevonden, aldus minister )e Koning. Daarom moeten de Westerindustrielanden alles doen om technologie en technische kennis aan Indonesië over te dragen, zodat de Indonesische regering in staat wordt gesteld te werken aan de oplossing van de vraagstukken van massale armoede. AMSTERDAM Minister Koning (r) tijdens zijn openingstoespraak op de . IGGI-conferentie. Naast hem prof. dr. Nittsastro, coördinator van de ministeries van financiën, economie en industrie en leider van de Indonesische delegatie. Qg met de minister van buitenlandse zaken van Nederland".

Begin heeft dinsdag overleg gepleegd met de Amerikaanse afgezant Philip Habib, terwijl berichten de ronde deden dat de Amerikaanse diplomaat naar Damascus zou terugkeren in zijn poging een vreedzaam einde te maken aan de crisis tussen Israël en Syrië over de in Libanon gestationeerde SAM-6 luchtdoelrakejten.

, In de wetenschap dat zijn aanwezigheid bijdraagt tot een staakt-het-vuren, besloot Habib een extra nacht in Jeruzalem te blijven en woensdagmorgen een ontmoeting-te hebben met Shimon Peres, leider van de oppositie in Israël.

De Israëlische legerradio meldde dat Habib waarschijnlijk \*'oensdag naar Damascus terug zou vliegen in de hoop. concessies van de Syrische president Hafez Assad te verkrijgen.

De Israëlische radio deelde ondertussen mee dat Van der Klaauw, die 'dinsdag een uur lang met Begin overlegde, een boodschap van Assad heeft overgebracht. In deze boodschap zou Assad de Israëli's hebben verzekerd dat Syrië geen oorlog wil.

Habib weigerde met journalisten te praten nadat hij met Begin had overlegd. Het is de tweede ontmoeting tussen de Israëlische premier en de Amerikaanse afgezant sinds Habib maandag vanuit Damascus in Israël aankwam. trachtten te kapen. De vader van Desmond ligt zwaargewond in een ziekenhuis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.