+ Meer informatie

Schotten blootgesteld aan radioactiviteit

3 minuten leestijd

LONDEN (DPA) - Twintig medewerkers van een nucleaire opwerkingsfabriek in het noorden van Schotland zijn gisteren blootgesteld aan radioactieve deeltjes. De gezondheid van de slachtoffers loopt niet direct risico, aldus een zegsman van de Britse Atomic Energy Authority (UKAEA). Tijdens een routineonderzoek werd bij twee van de twintig arbeiders van de Dounreay-fabriek in Caithness radioactieve stof op hun huid ontdekt. De stofdeeltjes zijn in de ziekenboeg van de fabriek voor het grootste deel verwijderd. Bij twee anderen werden radioactieve stofdeeltjes op hun schoenen gevonden. Jaarlijks zijn er volgens de woordvoerder van de UKAEA ongeveer tien incidenten waarbij radioactiviteit op de huid van medewerkers wordt ontdekt.

Smokkelbende opgerold

ROME (AFP) - De Italiaanse politie heeft in samenwerking met de Nederlandse politie een bende opgerold die grote hoeveelheden cocaïne vanuit Nederland naar Italië smokkelde. Agenten arresteerden in totaal 41 personen, zo maakte de Italiaanse politie gisteren bekend. De drugs werden in Nederland gekocht, in airbags van auto's verstopt en vervolgens naar Italië vervoerd, aldus de Italiaanse drugsbestrijdingsdienst DIA. De bende maakte al enkele jaren gebruik van deze lijn zodat voor verscheidene miljoenen euro's aan verdovende middelen gesmokkeld konden worden. De drugsgelden werden witgewassen in Nederland, waar een Albanees en een Pool zouden zijn gearresteerd.

Joegoslavië-tribunaal past aanklacht aan

DEN HAAG (AP) - De aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal hebben gisteren de aanklacht tegen de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic aangepast. Alleen de ernstigste ten laste gelegde feiten, vijftien aanklachten wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid, zijn opgenomen in de nieuwe dagvaarding. Aanvankelijk telde de tenlastelegging tegen Mladic 36 punten. Een aantal feiten, waaronder het onwettig opsluiten van burgers, plunderingen en de vernietiging van religieuze gebouwen, is uit de tenlastelegging geschrapt. In een toelichting schrijft hoofdaanklaagster Carla del Ponte dat de "gestroomlijnde" aanklacht tegen Mladic in lijn is met de jurisprudentie van het tribunaal en het beleid van de aanklagers om zich vooral te richten op de ernstigste oorlogsmisdaden die zijn begaan in de verschillende conflicten na het uiteenvallen van Joegoslavië.

Nalatenschap Hemingway

HAVANA (AP) - De Cubaanse president, Fidel Castro, heeft maandag een overeenkomst getekend met een groep Amerikaanse Hemingway-kenners om de nalatenschap van de beroemde schrijver in Cuba met hen te delen. In ruil daarvoor helpen de Amerikanen Cuba met het opknappen van de villa bij Havana waar Hemingway van 1939 tot 1960 heeft gewoond en de conservering van de manuscripten die hij er heeft achtergelaten. Ongeveer 2000 brieven, 3000 foto's en kladfragmenten van romans en verhalen van Hemingway bevinden zich in een vochtige kelder van de villa, Finca de Vigia. De villa werd in 1961, na Hemingways zelfmoord in zijn huis in Idaho, door zijn vierde vrouw, Mary Welsch Hemingway, aan de Cubaanse staat geschonken. Cuba heeft er een museum van gemaakt, maar het huis gelaten zoals de schrijver het had achtergelaten. Volgens de overeenkomst zullen de in New York gevestigde Onderzoeksraad voor Sociale Wetenschappen en de Cubaanse Raad voor Nationaal Erfgoed alle documenten op microfilm zetten.

"Meinhof radicaler door hersenletsel"

BERLIJN (AP) - De directeur van de psychiatrische kliniek van de Universiteit van Magdeburg, Bernhard Bogerts, heeft gisteren bevestigd dat hij de hersenen van RAF-terroriste Ulrike Meinhof in afgelopen vijf jaar heeft onderzocht. Bogerts zegt dat Meinhof bij een hersenoperatie letsel heeft opgelopen dat haar gedrag veranderd heeft, wat kan verklaren waarom zij zo radicaal werd. Het onderzoek van Bogerts kwam vorige week aan het licht toen een van de tweelingdochters van Meinhof de hersenen van haar moeder, die door zelfmoord om het leven kwam, opeiste om ze te laten begraven bij het lichaam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.