+ Meer informatie

Los Angeles door aardbeving opgeschrikt

Een dode; materiële schade valt mee

2 minuten leestijd

LOS ANGELES (AP) - De Californische stad Los Angeles is gisteren opgeschrikt door een aardbeving. De beving, die volgens het Instituut voor Technologie van Californië een uitslag van 6 vertoonde op de schaal van Richter, werd gevoeld omstreeks 07.45 uur plaatselijke tijd (16.45 uur Nederlandse tijd). Er werd melding gemaakt van een dode; een werkneemster van een renbaan in de voorstad Arcadia werd getroffen door een omvallende stalen balk

Het epicentrum van de beving lag ten noorden van Pasadena, in het ruige San-Gabrielgebergte, dat de noordzijde van het grote Los Angeles Bekken vormt. De beving was voelbaar tot in het 160 km noordelijker gelegen Santa Barbara en in het zui-. den tot aan de grens met Mexico.

De meeste schade werd aangericht in de voorsteden aan de voet van het San-Gabrielgebergte, 20 tot 30 km ten noordoosten van het centrum van Los Angeles. Op veel plaatsen viel de elektriciteit uit.

In Pasadena viel een muur van een theater om en brak een voorgevel uit een vier verdiepingen tellend flatgebouw. Het stadhuis liep scheuren en gebroken ruiten op. Een AP-verslaggever in Pasadena zei dat de beving ongeveer 15 seconden had geduurd. Het begon met een licht gerommel dat steeds sterker werd, zei hij. In de hele buurt viel de elektriciteit uit en overal begonnen alarminstallaties van auto's te loeien. In de binnenstad van Los Angeles was geen schade van de beving te zien. Op straat stonden bewoners opgewonden met elkaar te praten. Sommigen renden naar telefooncellen.

Bouwvoorschriften

Als de kracht van 6,0 op de schaal van Richter wordt bevestigd, was de aardbeving net iets heviger dan de beving die in oktober 1987, eveneens in zuidelijk Californië, Whittiers Narrow trof. Bij die beving, met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter, vielen acht doden en 200 gewonden en werd voor 350 miljoen dollar schade aangericht. Bijna twee maanden later werden in de Superstition Hills bevingen gemeten van 6,2 en 6,6 op de schaal van Richter. Die hadden echter een minder zware uitwerking.

Een aardbeving met een kracht van 6,0 kan in dichtbevolkte gebieden ernstige schade veroorzaken, maar Californië hanteert uit voorzorg strikte veiligheidsnormen in zijn bouwvoorschriften.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.