+ Meer informatie

Huur slokt 28 pct. netto-inkomen op

Woningraad in jaarverslag:

2 minuten leestijd

ALMERE — Het aandeel van de woonlasten in het besteedbaar inkomen van huurders is in 1985 gestegen tot het ongekend hoge niveau van gemiddeld 2S procent. Van de toezeggingen van de regering de woonlasten niet al te veel te laten stijgen is dan ook niets terechtgekomen. Dit staat in het gisteren verschenen jaarverslag van de Nationale Woningraad, de centrale organisatie van zevenhonderd woningbouwverenigingen.

Het gemiddelde netto-inkomen van alle huurders bedroeg volgens de raad in 1985 2.200 gulden. Dat betekent dat na aftrek van eventuele huursubsidie het doorsnee huishouden in een huurwoning 616 gulden per maand verwoont.

Volgens het jaarverslag zijn de woonlasten vorig jaar met vijf procent gestegen. In de periode tussen 1978 en begin dit jaar zijn de huren met vijftig procent omhoog gegaan. De kosten voor verwarming en elektriciteit zijn in die acht jaar zelfs met honderd procent gestegen. In dit licht bezien vindt de Woningraad de huurverhoging van dit jaar (twee procent) aan de forse kant. Veel huurders zijn deze maand geconfronteerd met een huurverhoging van vier of van zes procent in het kader van wat het rijk huurharmonisatie noemt. Het ministerie van volkshuisvesting vindt dat veel huurwoningen te goedkoop zijn. Die ondergaan een extra huurverhoging.

Ongenuanceerd

De Nationale Woningraad waarschuwt dat als dit „ongenuanceerde beleid" niet snel wordt veranderd, leegstand en huurschulden zullen toenemen.

De Nationale Woningraad vindt dat regering en Tweede Kamer onvoldoende luisteren naar de kritiek uit volkshuisvestingskringen. Ook adviezen van de Raad voor de Volkshuisvesting worden in de wind geslagen. „Al met al is er weinig reden om met voldoening op het verslagjaar 1985 terug te zien."
Het jaarverslag stelt vast dat het kabinetsbeleid van decentralisatie en deregulering - meer taken voor gemeenten en provincies, minder regeltjes - in feite niets anders is dan een methode om te bezuinigen op de volkshuisvesting in het algemeen en op de sociale woningbouw in het bijzonder.

De Woningraad vindt verder dat de behoefte aan nieuwbouw minstens twee keer zo groot is als de politiek veronderstelt. „Behoefte aan en vraag naar woningen zijn stelselmatig onderschat."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.