+ Meer informatie

Verzinnen mishandeling was „stoerdoenerij"

Gevangenisstraf van vier maanden geëist

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - Tegen de 23-jarige P. K. uit Dinxperio heeft officier van Justitie mr. Beun gisteren een gevangenisstraf van vier maanden (waarvan twee voorwaardelijk) geëist wegens het verzinnen van een mishandeling in Dinxperio in de nacht van 5 op 6 augustus 1990.

Zowel de officier als de raadsman van de verdachte kenschetst de verzonnen mishandeling als „waarschijnlijke stoerdoenerij". De zogenaamde mishandeling van K. vond plaats drie weken nadat de 15-jarige Jacqueline Ruessink uit Dinxperio op hetzelfde bospad bij een maïsveld zwaar mishandeld werd. Het meisje lag maanden in coma en verblijft nu nog steeds in een ziekenhuis. K. is geruime tijd verdacht van die mishandeling, maar moest na 26 dagen voorarrest op 14 december van het vorige jaar in vrijheid gesteld worden. Voor de rechtbank ontkende K. stellig iets met die mishandeling te maken te hebben. Een dader is tot op heden niet gevonden.

Volgens K. ha^ hij de avond van 5 augustus in de discotheek (waar ook het meisje vandaan kwam toen zij mishandeld werd) „behoorlijk veel" gedronken. De drank bekwam hem naar eigen zeggen slecht, omdat hij net terug was van een korte, mislukte vakantie. Na de disco „stoeide" hij wat met vrienden, waaraan hij lichte verwondingen en kapotte kleren overhield. „Ik fietste op weg naar huis over hetzelfde pad waar Jacqueline mishandeld was. Op de plek waar het gebeurd was, draaide ik een sigaretje en stelde me voor hoe het zou zijn als het mij overkomen was. Het was op dat moment het gesprek van de dag. Ik fantaseerde daarover, ging naar huis, maakte mijn ouders wakker en vertelde ze dat ik ook mishandeld was. Ik had er niet op gerekend dat mijn vader meteen de politie zou bellen", verklaarde K. voor de rechtbank.

Zeer serieus

De politie nam de aangifte zeer serieus. Drie weekeinden achtereen werden in het maïsveld arrestatieteams verborgen om de daders, als zij voor een derde maal zouden toeslaan, te grijpen. Een jongen die zich bij een tandarts meldde met kaakproblemen na een vechtpartij werd aangehouden als mogelijke dader van de mishandeling van K., die verklaard had dat hij door twee mannen aangevallen was, waarbij hij en één dader gewond raakten.

De raadsman van K. pleitte voor een voorwaardelijke straf of een celstraf gelijk aan het voorarrest. „K. heeft genoeg straf over zichzelf afgeroepen. Hij heeft verreweg de meeste schade geleden door zijn gedrag: hij heeft in voorarrest gezeten, wordt door mensen uit het dorp met de nek aangekeken, is zijn vriendin kwijtge^ raakt, kortom: hij is afgebrand", aldus de raadsman, die ook voorstelde K. een schadevergoeding aan de politie te laten betalen voor al het nutteloze werk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.