+ Meer informatie

Lancering Endeavour uitgesteld

2 minuten leestijd

CAPE CANAVERAL (AP) - Amper twee uur voor de "countdown" heeft NASA vandaag de lancering van de spaceshuttle Endeavour afgeblazen, nadat diep in het ruimteveer een zuurstoflek was ontdekt.

De vlucht naar het internationale ruimtestation (ISS) stond oorspronkelijk gepland voor vanochtend, maar is nu voor minstens een week uitgesteld. De zeven astronauten waren al bezig met inschepen toen de vluchtleiding het aftellen stopzette omdat een klein lek was ontdekt in het systeem dat de bemanning tijdens de lancering en de landing voorziet van zuurstof. Ingenieurs vreesden dat het lek groter zou kunnen worden.

Gezagvoerder James Wetherbee had zich net ingeriemd. "Ik zou je dolgraag willen verwelkomen aan boord, maar het is vandaag onze dag niet", zei NASA testleider Steve Altemus. "Ik weet dat jullie teleurgesteld zullen zijn, maar we willen jullie een (ruimte)veer in topconditie geven voordat we jullie loskoppelen van het platform." Wetherbee was het er volmondig mee eens.

Het lek zou zich in het middenstuk van de Endeavour bevinden, onder het laadcompartiment voor de meetapparatuur. Het is een van de twee noodsystemen die zorgen voor de zuurstof in de cabine van de bemanning en de druk in de ruimtepakken. Beide systemen hadden alle inspecties in de hangar doorstaan.

"Het lijkt alsof dit lek uit het niets is opgedoken", zei de directeur van het shuttleprogramma, Ron Dittemore. "Alleen al dit feit, en wetende dat ons nog een heel circus stond te wachten voordat de shuttle in een baan rond de aarde draait, heeft ons de beslissing doen nemen om te stoppen, zodat we beter begrijpen wat er aan de hand is." Dittemore zei ook nog dat de zuurstofsystemen in principe overbodig zijn en dat NASA de Endeavour waarschijnlijk probleemloos had kunnen lanceren. Maar hij merkte op: "Het is het onbekende, waarom gebeurde dit nadat we alles hadden gecontroleerd? Is er misschien nog andere schade? Is het nog erger?"

Endeavour moest drie bemanningsleden naar het ruimtestation brengen die er de huidige bewoners zouden vervangen. Die astronauten zijn al sinds juni aan boord. Het controlecentrum bracht de Amerikaanse en de twee Russische astronauten in het ruimtestation meteen op de hoogte van de vertraging van hun terugvlucht. Gisteren was hun 158e dag in een baan rond de aarde.

Peggy Whitson, de wetenschappelijke officier aan boord van het ruimtestation, en haar twee mannelijke bemanningsleden hadden normaal gesproken vorige maand moeten terugkeren naar de aarde. Maar hun verblijf werd verlengd als gevolg van de opschorting van shuttlelanceringen gedurende de hele zomer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.