+ Meer informatie

Miljoenenfraude bijna opgelost

Man uit Leidschendam gepakt

2 minuten leestijd

LEIDSCHENDAM — Met de arrestatie van de 39-jarige R. M. uit Leidschendam door de politie in die gemeente is het onderzoek naar een internationale miljoenenfraude bijna afgerond. De fraude heeft zich twee jaar geleden afgespeeld.

De man wordt ervan verdacht als directeur van een inmiddels failliet verklaard Deens bedrijf voor ongeveer anderhalf miljoen gulden aan goederen te hebben gekocht van bedrijven in Denemarken, Zweden en Engeland zonder die goederen te betalen.

De Leidschendamse politie-inspecteur J. M. de Vroedt, die het onderzoek in Nederland leidt, heeft dit donderdagavond meegedeeld. De goederen, onder andere vlees, tuingereedschap, bielzen en potplanten werden via het in Denemarken opgerichte bedrijf — Holland Dansk company — gekocht en vervolgens naar Nederland getransporteerd.

Hier werden de goederen, bij in totaal zo'n 25 bedrijven gekocht, veelal tegen „inkocpwaarde" verkocht. De man opereerde in samenwerking met andere Nederlanders, van wie er inmiddels twee door de politie in Arnhem zijn aangehouden, en een Deen. De laatste is al in september 1979 in Denemarken gearresteerd.

De Vroedt zegt nog meer aanhoudingen te verwachten. Het onderzoek richt zich ook op de Nederlandse afnemers, van wie de politie-inspecteur ongeveer tien procent „malafide" noemt. Een delegatie van de Deense politie komt binnenkort naar ons land om hier met de Nederlandse collega's het onderzoek af te ronden.

Koffer
Berichten over de fraude kwamen hier vanuit Denemarken al in september 1979 binnen, maar de zaak kwam pas echt aan het rollen toen de politie in West-Duitsland berichtte dat de Deen en een Nederlander valse aangifte hadden gedaan van een diefstal van een koffer met 3,5 ton uit een stationskluis in de Bondsrepubliek.

De politie begon een uitgebreid onderzoek begin dit jaar. Naarmate dit onderzoek vorderde, ontstond er een verband tussen de Deense en Duitse meldingen. Uiteindelijk bleek de politie in Leidschendam dat M. samen met anderen voor 3,5 miljoen Deense kronen (ongeveer 1,5 miljoen gulden) had gefraudeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.