+ Meer informatie

Ripper zeer verward over begane moorden

,Ik was gekozen voor goddelijke zending'

2 minuten leestijd

LONDEN — Peter Sutclitfe, de moordenaar die bekend werd als de „Yorkshire Ripper', zegt dat hij 13 vrouwen vermoordde omdat hij een goddellijke zending vervulde, aldus verklaarde dinsdag de ambtenaar van het openbaar ministerie op zijn proces in Londen.

De aanklager. Sir Michael Havers, zei tegen de rechtbank nadat de zitting na een schorsing van een week was heropend, dat Sutcliffe tegen dokters die hem hadden onderzocht, had gezegd dat hij gekozen was voor de vervulling van een goddelijke zending om te doden. Sutcliffe heeft gezegd dat hij niet schuldig is aan de moord op 13 vrouwen maar wel aan doodslag op grond van verminderde toerekeningsvatbaarheid.

Hij verklaarde zich ook schuldig aan poging tot moord op zeven andere vrouwen. De dokters waren het er eenstemmig over eens dat hij leed aan paranoïde schisofrenie, aldus Sir Michael. Havers zei dat het aan de jury zou zijn om medisch bewijs over Sutcliffe te accepteren of te doorzien dat Sutcliffe zand in de ogen van de dokters probeerde te strooien.

Medisch rapport

„U zult moeten uitmaken ofhij, als een sluwe, niets ontziende moordenaar met opzet een onmogelijk verhaal opdiste om veroordeling als moordenaar te ontgaan", zei Sir Michael tegen de zes mannen en zes vrouwen van de jury die dinsdag werden beëdigd.

Hij zei dat er ernstige verschillen bestonden in de verhalen die Sutcliffe aan de politie had verteld na zijn aanhouding in december en die welke hij tegenover de dokters heeft opgedist. De artsen hebben een accuraat rapport opgesteld over hetgeen Sutcliffe hun heeft verteld, aldus Hayers, maar hij aanvaardt hun conclusie niet.

Tijdens de zitting van dinsdag in de Old Bailey zat een gebaarde Sutcliffe onbewogen in de beklaagdenbank. Zijn 30-jarige vrouw en haar moeder, mevrouw Maria Szurma, woonden het begin bij maar gingen later weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.