+ Meer informatie

Ter Beek stek mening over dienstplicht bij

Afschaffing is voor minister bespreekbaar

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Ter Beek van defensie houdt nu ernstig rekening met de mogelijkheid dat de dienstplicht op den duur wordt afgeschaft. De bewindsman zei gisteren tijdens een congres in de residentie dat hij betwijfelt of „de dienstplicht in West-Europa op langere termijn nog te rechtvaardigen is".

Minister Ter Beek is sinds zijn benoeming op het ministerie van defensie steeds een voorstander geweest van handhaving Van de dienstplicht. Zijn belangrijkste argument daarvoor was de koppeling die de dienstplicht aanbrengt tussen het leger en de burgermaatschappij. De dienstplicht zou op die manier de betrokkenheid van de bevolking bij het defensie-apparaat bevorderen.

Deze argumentatie heeft blootgestaan aan ernstige kritiek van het CDA-kamerlid Frinking. Frinking heeft al in een vroeg stadium gezegd dat het contingent dienstplichtigen al geruime tijd geen afspiegeling meer is van de samenleving. Hij heeft ook nooit begrepen waarom de betrokkenheid van de burgerbevolking bij het defensie-apparaat minder groot zou zijn bij de vorming van een vrijwilligers- en beroepsleger. Evang.

Minister Ter Beek heeft zijn opvatting bijgesteld, „omdat het vermogen van de Sowjet-Unie over te gaan tot een groot offensief tegen West-Europa zeer waarschijnlijk definitief tot het verleden behoort sinds de Augustus-revolutie in dat land".

Maandag al, bij de installatie van de commissie die een diepgaand onderzoek moet instellen naar de wenselijkheid van dienstplicht in de toekomst, heeft Ter Beek er blijk van gegeven dat wat hem betreft afschaffing van de dienstplicht bespreekbaar is. Wel zei hij dat het nog een tijdje zal duren voordat de dienstplicht echt helemaal tot het verleden behoort.

De minister heeft in maart, bij het verschijnen van de Defensienota, gesteld dat de dienstplicht ten minste tot de eeuwwisseling gehandhaafd moet blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.