+ Meer informatie

Zwarte Weduwe toch voor rechter

1 minuut leestijd

ARNHEM (ANP) - De "Zwarte Weduwe", mevrouw F. Rost van Tonningen-Heubel uit Velp, zal op 18 oktober voor de Arnhemse rechtbank moeten verschijnen wegens mogelijk voor joden beledigende passages in haar in oktober 1990 gepubliceerde memoires "Ik wil mijn ring terug".

Dat heeft persofficier van Justitie L. van Zanten-Renders uit Arnhem gisteren bekendgemaakt.

In december deed de politie huiszoeking in de villa van de weduwe in Velp. Bij die huiszoeking werden onder meer delen van de memoires in beslag genomen. Na uitvoerig onderzoek heeft het openbaar ministerie nu besloten dat Rost van Tonningen op grond van overtreding van artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht (het verspreiden c.q. het ter openbaarmaking of ter verspreiding in voorraad hebben van geschriften welke voor joden beledigende passages bevatten) vervolgd kan worden.

De memoires van de Zwarte Weduwe zijn in België uitgegeven. Het is niet bekend of zij in Nederlandse boekhandels te verkrijgen zijn, aldus de persofficier. Overigens heeft de advocaat van Rost van Tonningen de Rhedense politie aangeklaagd omdat tijdens de huiszoeking onnodig schade toegebracht zou zijn èn omdat er persoonlijke spullen in beslag genomen zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.