+ Meer informatie

De Citadel of Toren van David in Jeruzalem

3 minuten leestijd

De Citadel van het huidige Jeruzalem ligt op het noordwestelijke deel van de berg Sion (zo genoemd door de kruisvaarders), naast de Jaffapoort. De naam "toren van David" wordt zowel aan de hele citadel gegeven als aan de nu nog bestaande minaret - het hoogste punt van de Oude Stad.

Hier lag eens het tot vesting versterkte paleis van Herodes de Grote. Hij bouwde er onder andere drie torens, die hij de namen Phasaël (genoemd naar zijn broer), Hippicus (genoemd naar een vriend) en Mariamne (zijn vrouw die hij later vermoordde) gaf.

In het jaar 70 na Chr. verwoestte Titus Jeruzalem, maar de citadel liet hij gedeeltelijk intact om als kazerne voor het 12e legioen te dienen. De Citadel werd later door de Mamelukken gerestaureerd. Toen Jeruzalem in 1099 door de kruisvaarders werd veroverd, boden de Mamelukken hier de laatste tegenstand.

De kruisvaarders lieten de citadel weer opbouwen door burgers van de republiek Pisan en gaven het bastion daarom de naam "Kasteel van de Pisans".

Te hoog
De huidige vorm van de citadel is ontstaan door de restauratiewerkzaamheden in de tijd van Soeleiman de Schitterende. Opgravingen hebben echter aangetoond dat de fundamenten van de sterkte teruggaan tot voor de Hasmonese tijd.

Van de drie nu aanwezige torens heeft alleen de Phasaltoren fundamenten die teruggaan tot de tijd van Herodes de Grote. Pas in de middeleeuwen kreeg de vesting de naam "Toren van David". Men nam aan dat hier de oorspronkelijke "stad van David" gelegen moet hebben.

Dit is echter niet zeker, zodat de naam "Toren van David" evenals zo veel namen in het Heilige Land nogal willekeurig is en waarschijnlijk niets met David te maken heeft. Hoewel de Citadel momenteel één van de markantste bouwwerken van de Oude Stad is, wordt de hoogte daarvan door Roberts enigszins overdreven.

Van het standpunt waaruit hij zijn schets gemaakt moet hebben, is het bovendien onmogelijk de Jaffapoort te zien (op de litho links). In zijn tijd liep er naar het westen en het noorden een (droge) gracht, die in 1898 met puin werd opgevuld om een brede doorgang naast de Jaffapoort te maken waar keizer Wilhelm II de stad kon binnengaan.

De weg op de voorgrond is de nog steeds bestaande weg naar Bethlehem en Hebron. Vandaar dat de Jaffapoort in het Arabisch "Hebronpoort" wordt genoemd.

                              ------------------------------

Litho's bestellen

U kunt een prachtige afdruk van de litho van Roberts op groot formaat en op stevig papier (170 grams) bestellen. De afbeelding zelf meet ca. 33 x 23 cm, met rand 50 x 40 cm. Niet-abonnees betalen de adviesprijs: ƒ 24,95 + ƒ 5,00 verzendkosten; abonnees betalen ƒ 19,50 + verzendkosten ƒ 5,-. Bestelnr.: Jeruz.toren 94.

Wilt u hem compleet ingelijst in een goudkleurige (champagnoise) lijst (materiaal aluminium) met glas, dan kost hij voor abonnees ƒ 59,50 + ƒ 10,00 verzendkosten; niet-abonnees betalen de adviesprijs: ƒ 69,50 + verzendkosten ƒ 10,00. Bestelnr. Jeruz.toren 94L.

Maak het juiste bedrag incl. verzendk. over op rek.nr. 65.33.15.309 van Terdege te Apeldoorn onder vermelding van het bestelnr. Hebt u alleen een girorekening, maak dan het juiste bedrag over op giro 3185151 van Terdege in Apeldoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.