+ Meer informatie

Toenemend aantal dienstweigeraars

Jaarvergadering Kerk en vrede

2 minuten leestijd

AMERSFOORT — In de komende tijd wil Kerk en vrede — beweging voor ontwapening en geweldloosheid — de „kooplieden des doods" kritisch gaan volgen. Dit kondigde de beweging zaterdag aan op de jaarlijkse algemene ledenvergadering in Amersfoort.

Met „kooplieden des doods" worden overheid en bedrijfsleven bedoeld in hun rol van wapenhandelaars. Ook in Nederland neemt de wapenhandel met landen in de derde wereld toe, bijvoorbeeld met latijnsamerikaanse landen als Argentinië (het land van de dwaze moeders) en Bolivia.

De deelnemers aan de dag konden zich in een viertal groepen bezinnen over de Nederlandse multi-nationals in Latijns-Amerika, over de kerk in Latijns-Amerika, over hoe pacifisten omgaan met de vraag om wapens vanuit El Salvador en wat de rol is van de vrouw in Nederland en Latijns-Amerika in de geweldloze strijd.

De gesprekken in deze vier groepen leidden tot een aantal suggesties voor concrete actiemodellen. Het fonds Latijns-Amerika startte een nieuwe activiteit, namelijk een fonds voor reizen, uitwisselingsprogramma's en stages.

Stijgend
Het ledenaantal van Kerk en vrede vertoont een stijgende lijn evenals trouwens het aantal jongens dat in 1980 een beroep deed op de wet gewetensbezwaren militaire dienstplicht, bijna 3500.

Velen kregen begeleiding van het vredesbureau, 'n instelling van Kerk en vrede en de Doopsgezinde Vredesgroep. Ook binnen de Gereformeerde Kerken wordt onderzocht hoe het vredesbureau daar van dienst kan Zijn aan jongens die in navolging van de synodale uitspraak 1978, weigeren in militaire dienst te gaan.

Ook het aantal van de mensen die weigeren defensiebelasting te betalen neemt toe. Een bij de Kerk en vrede te werk gestelde dienstweigeraar gaat zich in de toekomst fulltime bezighouden met deze actie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.