+ Meer informatie

N G E N S E

4 minuten leestijd

IK Vft HAL Vo Wat zijn er een boel brieven binnengekomen! Als ik met de ene stapel klaar was, mikte de postbode met een grijns van een halve meter een nieuwe dikke envelop door de bus. Dat was dus grote pret.

Daarom kan ik geen tien regels meer wachten om een prijs uit te delen. Die is voor: Elske Snoep, Boerhaavelaan 59,2922 HK Krim3en aan de IJssel voor haar ange, rode schip. Fijn, hoor!

Nieuwe puzzelaars zijn er ook: Gerdien de Groot in Nieuw-Lekkerland, Jolanda Bouwheer in Ederveen en Ellen Nijkamp in Rijssen. Hartelijk welkom bij de club. Vóór ik verder ga met de reis-zonder-eind een paar vragen.

1. Hoe lang duurt het voor je bij "Opstellen" in de krant komt? Ik heb geen flauw idee. Weet je, ik zorg alleen voor het eerste stukje N^M en de puzzel. Over de andere stukken heb ik niks te vertellen. Daar zijn andere omes (of tantes) de baas.

2. Schrijft u mij een brief terug? Nee, dat kan echt niet. Jij bent de 46e nieuwe puzzelaar van dit jaar. Dat zou me veel te veel tijd kosten. Jammer, hè?

3. Ik stuur voor de tweede keer de antwoorden op. Heb ik dan al 300 punten en krijg ik dus gauw een prijs? Nee, meneertje, voor elke goeie puzzel krijg je 5 punten. Dan kun je de rest zelf wel uitrekenen.

4. Kun je na een weekprijs ook de 300-puntenprijs winnen? Natuurlijk. leciereen die 300 punten heeft gehaald, krijgt een aardige prijs. Het maakt niks uit of je al eens een weekprijs hebt gewonnen. Hartelijk bedankt voor: zelfgemaakte puzzels, plak- en andere plaatjes, haas met brief, vouwfiguI S J E S ren, computer, bos bloemen, paddestoelen, lente-tekening, oom Rien aan het werk, kleurfiguur, twee beren, huis, tulp en meisje met bloemen. Wat een hoop! Ik ben er verlegen mee. Vóór ik er rood van word, ga ik gauw verder met de reis.

Verbaasd keek ik de onbekende man aan. Een Aboriginal, die A-ne heet en Belgisch praat? Ja, want hij zei duide ijk: „Mis, meneerke, ik zijde hier ook". Mijn mond viel drie centimeter open, maar ik klapte hem net op tijd weer dicht. De vreemdeling had er per slot van rekening niets mee te maken dat ik mijn tanden in geen vier dagen had kunnen poetsen. Nu is dat in Australië niet zo erg als hier, hoor. De lucht is daar schoner. Zodoende.

Ik greep zijn vuile hand, kneep er ferm in en maakte een harkerige buiging. „Ook aangenaam. De naam is Oom Rien. Hebt u hedennacht goed geslapen? En bent u misschien in Vlaanderen in België geboren?" Alweer zo'n domme vraag! Natuurlijk niet. Nu ik hier helder achter mijn bureau zit, begrijp ik niet dat ik zulke suffe vragen stelde. Hij lachte breeduit en schudde van neen. „Hier heeft drie jaar geleden een Belg een nood anding gemaakt. Hij vond het hier zo fijn dat hij bij ons is gebleven. Hij zei: „Ier ruikt ge tenminste niet den gansen dag patatten. Hebt u ook zin te blijven?"

O nee, nog voor geen honderdduizend dollars! De beste man rook bijzonder kwalijk. Hij dampte gewoon van smerigheid. Bovendien zat mijn vrouw met groot verlangen op haar geliefde man te wachten.

„Geen kwestie van, vaderke, ik hebde glad geen tijd; mijn echtgenote wacht gindsher al een uurke of vier op mij". Ziezo, dacht ik, als jij Belgisch praat, doe ik het ook. „Uw naam was...?" „A-ne", zei de ander trots, „dat is de afkorting van Austraal-neger. Zo noemen ze ons ook wel". En werkelijk, hij leek op een neger; dat doen trouwens alle Aboriginals. Hoe dat zit, weet ik niet precies.

Hij grinnikte een keer en ging verder: „Wie A zegt, moet ook B zeggen. Mijn vrouw heet dus B-ne, mijn oudste zoon C-ne, mijn oudste dochter D-ne. De jongste heet T-ne". Verbluft zei ik: „Hebt u een vrouw, die Benen heet en een dochter die u Tenen noemt? Asjemenou!" Toen was het uit. Hij werd ineens kwaad. Zeg maar gewoon: razend! Salutem. Oom Rien

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.