+ Meer informatie

Besprekingen met koningin begonnen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Naar alle verwachting zal koningin Beatrix maandag een (in)formateur aanwijzen. Vandaag is zij inleidende besprekingen begonnen met de ontvangst van de fractievoorzitters van de vier grote partijen in het paleis aan de Lange Voorhout in Den Haag.

schijnlijk zal het apparaat net zoveel gaat kosten als een mideind 1982 in pro(Van onze parlementaire redactie)

Achtereenvolgens heeft zij gesprekken gevoerd met Van Agt (CDA), Den Uyl (PvdA), Wiegel (WD) en Terlouw (D'66). Eerder had de vorstin de voorzitters van de beide kamers der Staten-Generaal ontvangen, resp. dr. Th. L. M. Thurlings en dr. D. Dolman, waarna ook de vice-president van de Raad van State, mr. W. Scholten ten paleize is geweest.

Morgen komen de voorzitters van de kleine fracties aan dê beurt, namelijk Van der Spek (PSP), Bakker (CPN), Van Eossum (SGP), mevr. Beckéïs (PPE), Leerling (RPF) en Schutte (GPV). Deze laatste vormt nu de enige eenmansfractie in de Tweede kamer en met Leerling is hij een nieuweling die voor het eerst zijn mening aan de koningin kenbaar maakt.

Fractiebesturen

Van Agt is woensdag tot voorzitter van de CDA-fractie gekozen, evenals Wiegel voor de VVD, Den Uyl bij de PvdA en Terlouw voor D'66. Lubbers zal als waarnemend voorzitter optreden, terwijl H. de Boer en G. van Leijenhorst resp. als eerste en tweede vice-voorzitter zijn gekozen. Mr. Rietkerk zal bij de WD-fractie als vice-voorzitter fungeren.

De aanwijzing van de fractiebesturen is voorlopig en wel gedurende de formatieperiode. Eerst na het tot stand komen van een nieuw kabinet •zullen definitieve besturen worden gekozen, daar de kans groot is, dat enkele bestuurders als minister of staatssecretaris tot het kabinet zullen toetreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.