+ Meer informatie

Weer gevechten tussen Koerden en Bagdad

Bij wraakactie 60 ongewapende Irakezen gedood

2 minuten leestijd

SOELAIMANIYA (RTR) - De strijd tussen Koerden en Iraki's is weer opgelaaid. Koerdische guerrillastrijders uit Irak hebben gisteren zeker 60 ongewapende Iraakse soldaten doodgeschoten die zich tijdens een gevecht in de stad Soelaimaniya hadden overgegeven. De soldaten werden doodgeschoten terwijl zij met hun handen op het hoofd neerknielden in een gebouw. Eerder hadden Irakese soldaten de aanval op Koerden geopend.

De gisteren gedode Iraakse soldaten waren kennelijk gevangen genomen bij gevechten van man tegen man in de buitenwijken van de stad, die onder vuur waren genomen door Iraakse tanks. In het centrum van de stad bleef het betrekkelijk rustig.

Inwoners van de stad verklaarden dat het leger kennelijk zonder aanleiding de aanval had geopend en de guerrillastrijders had verrast. Bij de gevechten kwamen zeker vijftien Koerdische strijders en een tiental Iraakse soldaten om het leven. Onder de burgerbevolking vielen tientallen doden.

Zaterdag en zondag was Kifri, 150 kilometer ten zuiden van Soelaimaniya. het toneel van gevechten tussen Koerden en Iraakse soldaten. Ook gisteren werd er nog gevochten en circa 1000 Koerden zochten een goed heenkomen in het vluchtelingenkamp Sayed Sadiq. Vluchtelingen verklaarden dat Iraakse tanks zaterdag plotseling het vuur hadden geopend op Kifri. waar de guerrillastrijders ongewapend waren.

Wapenstilstand

Aanvallen zoals gemeld zou in strijd zijn met de officieuze wapenstilstand die overeen werd gekomen om vredesbesprekingen tussen de rebellen en de Iraakse regering mogelijk te maken. Een eerdere schending had plaats begin september, toen Iraakse troepen en Koerdische peshmerga's slaags raakten in de steden Kirkoek en Soelaymaniya.

De aanval volgt op recente berichten over Iraakse troepensamentrekkingen,ten zuiden van Kirkoek, kennelijk als voorbereiding op een offensief tegen de rebellen. „Het doden van burgers kan niet worden geduld. Wij doen een beroep op de Verenigde Staten om de Iraakse regering te waarschuwen dat deze ongeoorloofde acties inbreuk maken op de rust en orde in het land", aldus de verklaring van de KDP.

Een geallieerde multinationale troepenmacht die de Koerden in Noord-Irak beschermde, werd op 15 juli teruggetrokken, maar er zijn in het naburige Turkije nog altijd Amerikaanse strijdkrachten gestationeerd, die onder meer met vliegtuigen de situatie in het oog houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.