+ Meer informatie

Thatcher verdedigt ontslag van Speed

,,Ruzie niet buitenshuis uitvechten*'

2 minuten leestijd

LONDEN — De Britse premier Margareth Thatcher heeft dinsdag het ontslag van de minister van Marine Keith Speed, verdedigd met het ailment dat leden van de regering „hun departementale gevechten binnen de muren van hun ministerie en niet buiten moeten uitvechten".

Premier Thatcher bestreed in het debat over defensie, dat twee dagen gaat duren, dat de regering algemene bezuinigingen op de defensjeuitgaven wU doorvoeren. Ze benadrukte dat GrootBrittannië zijn NAVO-verplichtingen steeds is negakomen en dit zal blijven doen. De premier verheelde echter niet dat er „moeilijke beslissingen moeten worden genomen, die de regering niet kan ontlopen".

7' „Kracht belangrijker"

Minister van defensie Nott ontkende in het Lagerhuis niet dat er op de middelen voor de Britse vloot zal worden besnoeid. In sommige klassen zal het aantal schepen worden verminderd in andere vergroot, aldus Nott. „De gevechtskracht is echter belangrijker dan het aantal", zo voegde hij eraan toe.

Critici van de regeringsplannen zien in de uitlatingen een bevestiging van hun vrees dat, zoals in de Britse pers is gezegd, vele grote schepen zullen worden gesloopt of aan de ketting gelegd en door kleinere goedkopere duikboten vervangen. De vroegere premier van de oppositionele Labour, James Callagban, waarschuwde in het Lagerhuis dat zo'n beslissing „een loslaten van dé verantwoordelijkheid en gebrek aan beïgrip.voor de prioriteiten in de verdedi'ging van het land" betekent. •• lenige uren na zijn ontslag als minisjter van Marine hield Keith, Speed een emotionele rede in het Lagerhuis tegen plannen van de regering te beknotten op de marine. „Ik zal daar tot het einde tegen vechten", aldus Speed. „Ik ben in mijn district niet gekozen en door de premier benoemd om leiding te geven aan bezuinigingen bij de marine", zo voegde hij eraan toe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.